Bezorgde burgers ‘BOG moet namen onhygiënische restaurants in Suriname bekend maken’

restaurant Suriname
De afgelopen week zijn er meerdere smerige, vieze en zeer onhygiënische restaurants gesloten in Suriname.

[quads id=1]

BOG is goed bezig want het lijkt er echt op dat de ondernemers en eigenaren van eetgelegenheden een loopje nemen met onze gezondheid. Uiteraard niet allemaal daarom vinden mensen het belangrijk om de namen van de gesloten restaurants direct bekend te maken. Niet alleen om de gemeenschap te waarschuwen maar ook om de eigenaren ‘bang’ te maken. Ze zullen extra hard hun best doen om hun onderneming hygiënisch te houden. Ook wij van FamilieNieuws zullen blij zijn als we de namen mogen publiceren. Dat scheelt ons weer boze berichten.
Restaurant Suriname

We krijgen vaak het verwijt dat we de ondernemers beschermen, maar dat is niet zo. We mogen de namen namelijk niet bekend maken. Ook al zouden we dat willen. Bekijk onderstaande open brief van een bezorgde burger. Hij spreekt namens een heleboel mensen uit Suriname. Hij noemt een aantal belangrijke punten. Zijn jullie het met hem eens?

Open brief op de website van Starnieuws aan de voorzitter van De Nationale Assemblee Mw. Jennifer Geerlings-Simons, de minister van Volksgezondheid Z.E. Antoine Elias en Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG)

Starnieuws Suriname

Met verbazing heb ik deze week, wederom via de officiële kanalen de verschillende Burger Informatie Centra (BIC) moeten vernemen dat de zoveelste restaurants zijn gesloten vanwege zeer onhygiënische toestanden, met duidelijk gevaar voor de gemeenschap.

[quads id=1]

‘Restaurant Tweede Rijweg gesloten’, ‘Restaurant in Ressort Rainville gesloten’, ‘Restaurant in Ressor Beekhuizen gesloten’. Het lijkt wel een horrorfilm zonder einde. Het begint nu te gekke vormen aan te nemen, waarbij het steeds meer en meer erop begint te lijken alsof de eigenaren van eethuizen, restaurants en bakkerijen het niet zo nauw nemen met de hygiënische voorschriften. Is het omdat de gevolgen voor hen miniem blijven?

We lopen gevaar

Is het tijdelijk sluiten van zo een bedrijf genoeg, als straf? Mag de gemeenschap dan niet weten waar haar leven gevaar loopt?

[quads id=1]

Ik begrijp dat eenieder een kans verdient om te corrigeren; maar bij bepaalde eetgelegenheden is het soms meerdere keren voorgekomen dat zij op instructie van het BOG moeten sluiten. Deze krijgen binnen de korstte keren weer toestemming om open te gaan. “Zaken in orde maken, dan is alles oké”. Zo simpel? Is dat alles???

Gewoon weer open

Ik denk dat het aspect van gevaar voor de volksgezondheid zwaar wordt onderschat, omdat deze bedrijven er te gemakkelijk mee wegkomen en ben dan ook de mening toegedaan dat er nu harder moet worden opgetreden, met zelfs eventuele permanente sluiting als ultiem middel of zelfs gevangenisstraffen voor het opzettelijk in gevaar brengen van gezondheid van de gemeenschap (dit kan naar mijn mening gerust gecategoriseerd worden onder ‘zware mishandeling’).

[quads id=1]

Enkele voorstellen

Hieronder enkele voorstellen om hiertegen harder op te treden (voor zover het nog niet gebeurt, en wettelijk toegestaan). Indien de wetgeving zich niet hiervoor leent, moeten dan wetten gemaakt of aangepast worden om deze maatregelen te kunnen treffen.

1. Door de daartoe bevoegde instanties met naam en toenaam laten bekendmaken welke bedrijven om hygiënische redenen zijn gesloten. Overtreders moeten niet ongestraft blijven en moeten weer hard hun best doen om het vertrouwen van de gemeenschap te winnen.

2. Publieke verontschuldigingen van de eigenaren van zulke bedrijven op/via alle soorten media t.w.: social media, kranten, televisie en radio. Hierdoor weet de gemeenschap wie zich allemaal hieraan schuldig maken, waardoor men (hopelijk) tien keren zal nadenken voordat men zich weer in zo een positie plaatst.

3. Forse boetes opleggen aan overtreders. Dit moet niet onderschat worden. Bij massale problemen door slecht of onhygiënisch eten/consumptie kunnen de gevolgen hiervan op het bord van de overheid belanden; denk bijvoorbeeld aan het moeten inspringen met het dekken van medische kosten voor zij die dat niet zelf kunnen betalen. Bij een zware salmonella uitbraak door slordigheid van zo een bedrijf kunnen al gauw 200+ mensen in een keer ernstig ziek worden.

[quads id=1]

4. De werknemers van zulke bedrijven voor een periode van 6-12 maanden (of langer) geen food handlers certificaat laten toekennen door het BOG, omdat zij hoe dan ook hieraan deels schuldig zijn. Er zijn genoeg manieren en mogelijkheden om aan de bel te trekken, zonder in problemen te komen hiervoor.

5. Bij herhaling zelfs overgaan tot het opleggen van gevangenisstraffen, voor het herhaaldelijk, opzettelijk, in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Aandacht nu!

Het wordt nu tijd dat er vanuit andere instanties serieus aandacht hieraan wordt geschonken, zelfs vanuit het hoogste College van Staat; op dit moment is dit alles behalve overbodig.

Eerdere berichten:

https://www.familienieuws.com/2019/04/03/smerig-restaurant-aan-de-tweede-rijweg-te-paramaribo-gesloten-door-bog-suriname-fotos/

https://www.familienieuws.com/2019/04/05/surinaams-eethuis-te-paramaribo-gesloten-bekijk-de-vieze-fotos-restaurant/

https://www.familienieuws.com/2018/07/22/video-bekendmaking-chi-min-restaurant-paramaribo-muizen-filmpje-is-fake-news/

https://www.familienieuws.com/2018/02/27/kakkerlakken-en-ongedierte-aangetroffen-in-restaurant/

Bron: Starnieuws
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Suriname en Nederland