Dood Shakur Merkus in Suriname moord of zelfverdediging?

Shakur Merkus (foto) uit Suriname is overleden na een woordenwisseling met zijn vriendin Ravella.

[quads id=1]

Er is weer een rechtszitting geweest en de advocaat heeft een uitgebreid pleidooi gehouden. Waarom zijn ontlastende verklaringen uit het proces gelaten? Bekijk het bericht om te lezen over welke zaken ze praten. Hoe zit het nou met de dood van Shakur? Is het moord of valt het onder zelfverdediging?
Moordzaak Suriname

Raadsman Lobo pleit voor noodweer in moordzaak Shakur Ravella in Suriname. De verdachte Ravella H. is aangeklaagd voor moord op haar vriend Shakur Merkus (21). Ze heeft hem vorig jaar 7 februari door messteken om het leven gebracht.

15 jaar cel

In deze zaak heeft officier van justitie, Claudia Bruining, reeds vijftien jaar celstraf geëist tegen de verdachte. De openbare aanklager vindt moord bewezen, terwijl raadsman Raoul Lobo van noodweer of noodweerexces spreekt. Op de rechtszitting hield de advocaat een uitgebreid pleidooi.

[quads id=1]

Lobo voerde aan dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard moet worden, omdat twee processen-verbaal uit het dossier ontbraken. Deze hebben een tijdspanne van acht dagen. Toch ontbraken ze samen. Dit noemde de raadsman een ernstig tekort. Hij noemde de documenten onaanvaardbaar, omdat ‘ontlastende’ verklaringen niet waren opgenomen in het dossier.

Ontlastende verklaringen

Zo waren medestudenten bij proces-verbaal gehoord en die stukken zaten niet in het dossier. Nu de raadsman de stukken heeft gehad, heeft hij zijn wantrouwen erover uitgesproken.

[quads id=1]

Lobo pleitte dat de politie het bebloede mes aan de medestudenten van de verdachte op het Natin heeft getoond. Vervolgens werden er vragen over het gedrag van Ravella H. gesteld. Ook is er een confrontatie geweest met de moeder van het slachtoffer en de verdachte.

Niet opgenomen in het proces-verbaal

De raadsman voerde aan dat al deze personen bij proces-verbaal gehoord zijn, maar dat deze informatie niet was verwerkt in het dossier. De politie heeft handelingen gepleegd zonder deze op te nemen in een proces-verbaal.

overleden Paramaribo
De overleden Shakur

Volgens Lobo is het slachtoffer neergezet als de ‘good guy’ en het meisje als de slechterik. Familie en vrienden van het slachtoffer zijn gehoord en ze mochten allemaal vertellen hoe goed het slachtoffer wel was. Maar, de kans is niet geboden aan de verdachte. Volgens Lobo heeft de verdachte geen eerlijk proces gehad, alhoewel het Openbaar Ministerie anders daarover denkt.

[quads id=1]

Opmerkelijk vindt Lobo dat er mogelijk XTC- tabletten in het voertuig van Merkus was gevonden. Maar, de politie heeft dit nagelaten om te onderzoeken. De raadsman zei dat het alom bekend is dat XTC- tabletten agressief gedrag bevorderen. Dit verklaart volgens hem wel waarom de verdachte twee rake klappen van hem kreeg. Om haar zelf te verdedigen tegen hem greep ze toen het mes dat in het voertuig lag.

Zelfverdediging

De advocaat merkte op dat de officier van justitie met een eis van vijftien jaar komt en geen rekening heeft gehouden met de mishandeling die de verdachte heeft moeten incasseren.

Lobo voerde aan dat de politie grove nalatigheid verweten kan worden in deze zaak. Ook vindt hij het jammer dat het Openbaar Ministerie geen onderzoek naar het ontbreken van de documenten heeft gedaan. Doordat de documenten ontbraken, heeft de kantonrechter niet de volledige informatie gehad, meende Lobo.

[quads id=1]

Niet meegaan met de eis

Ten slotte deed de advocaat het beroep op de rechter om niet mee te gaan met de eis van Bruining. Hij vroeg om primair het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Zo niet, dan is er volgens hem sprake van noodweer of noodweerexces. Hij voerde tal van arresten hierover aan. Op 2 mei zal Bruining repliek houden in deze zaak.

Eerdere berichten:

“Ik heb hem gestoken, hij heeft me geslagen’. Over de moord op Shakur te Paramaribo

Mijn herinnering aan Shakur Merkus

Advocaat Ravella wil dat ze onmiddellijk vrijkomt ~ Meer over de dood van Shakur Merkus

Geschreven Wanita Ramnath
Bron: Starnieuws
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Suriname en Nederland