Droogte blijft aanhouden Belangrijke waarschuwing van Brandweer Suriname over brandgevaar (video’s)

brand Suriname brandweer
Hitte, droogte, vuur en rookoverlast in Suriname! We zijn wederom in een periode van droogte. Het KBS doet hierbij dringend een beroep op de bevolking om geen vuil of gras te verbranden.

[quads id=1]

Ziet u dat mensen het wel doen bel dan gelijk de brandweer!! Zorg dat iedereen dit weet dus geef het bericht door aan een ieder. Het verbranden van vuil etc is niet alleen schadelijk voor het milieu maar ook voor onze gezondheid. Bekijk het bericht om de waarschuwing van de brandweer te lezen en kijk naar de video’s met informatie en branden van de afgelopen dagen.

Een piekperiode van de kleine droge tijd is het nu. Volgens de meteorologische dienst kan deze periode nog enkele dagen aanhouden.

[quads id=1]

Brandweer Suriname

Doordat aan dit seizoen een verhoogd risico van brandgevaar is gekoppeld, wordt de brandweerzorg vaker aangesproken. De vuil- en grasverbrandingen komen het meest voor in deze periode van droogte. Dagelijks rukt de brandweer gemiddeld 30 keren uit naar vuil- of grasbranden. Grasbranden kunnen soms spontaan ontstaan, de meeste gras- en vuilverbrandingen zijn echter te wijten aan on- of bewuste menselijk handelen.

[quads id=1]

Vuil en gras-haarden

Het KBS geeft ter overvloede in herinnering, dat het stichten van vuil- of grasbranden in Suriname, bij wet verboden is. Dit onmaatschappelijk gedrag heeft ook een schadelijk effect op het milieu in met name de woonwijken. Door de frequente meldingen van dit karakter is het KBS niet altijd in staat om ‘multi’ simultaan op te treden. Eén van trekkers van de tank met bluswater (20.000 ltr) was gister door een technisch euvel voor enkele uren uit de vaart, waardoor de druk op de ‘zorg’ werd vergroot.

[quads id=1]

Geen vuil en gras verbranden

Het KBS Suriname doet een beroep op een ieder om geen vuil of gras te verbranden, degenen die dat doen te overtuigen het na te laten en bij ontdekken hiervan gelijk de brandweer te bellen op het nr. 110 of de dichtstbijzijnde brandweerpost in uw omgeving. (ook al ondervindt u op dat moment geen directe overlast) Als het gaat om veelplegers ( bv. buurtbewoners die zich veelvuldig hieraan schuldig maken), wordt u op het hart gedrukt, zoveel als mogelijk de politie te bellen.

[quads id=1]

Brandveiligheid

Het verbranden van gras en vuil heeft meerdere aspecten dan brandveiligheid alleen, gezondheid, milieu, verkeersveiligheid, etc., zijn allemaal aan de orde bij dit vraagstuk
Aan de kampeerders, recreanten, vissers, jagers, etc., in Suriname wordt een dringend beroep gedaan, verantwoord om te gaan met de natuur. Voorkom het koken onder bomen, Let op laag hangende (dorre ) takken. Houdt uw vuurplek op minimaal ø3 m. schoon en geheel vrij van begroeiingenstrooisel, om loopvuur te voorkomen.

Hou een emmer water gereed

Weest alert en houd een emmer met ±20 l. water gereed. Laat de plek zoveel mogelijk achter, zoals je die heb aangetroffen en indien mogelijk NETTER!

Bekijk hier wat video’s van branden de afgelopen periode:

[quads id=1]

Kijk ook naar de uitzending van De Straat erover:

Bron:
Korps Brandweer Suriname

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Suriname en Nederland