‘Suriname staat op geen enkele lijst geregistreerd als drugsland’

drugs Suriname
Nope, Suriname staat niet geregistreerd als drugsland. Mocht dat wel zo zijn dan zouden heel veel anderen er ook op staan.

[quads id=1]

Bijvoorbeeld landen uit Europa waar regelmatig grote partijen drugs worden onderschept. In de wandelgangen wordt gezegd dat we het imago hebben van een drugsland. Een VN-functionaris is momenteel in Suriname en hij zegt dat wij op geen enkele black list staan. Integendeel complimenteert hij ons land. Bekijk het bericht voor meer informatie. Dan weten we dat ook weer. Toch?

[quads id=1]

Drugs Suriname

SURINAME NIET OP ZWARTE LIJST VOOR DRUGSHANDEL. Suriname staat op geen enkele zwarte lijst als drugsland. Was dat wel zo, dan zouden op die lijst ook tientallen andere staten moeten staan, waaronder grote Europese landen waar met de regelmaat van de klok grote drugszendingen worden onderschept. Dat zegt Bob van den Berghe, regionaal coördinator van het VN-bureau voor de bestrijding van drugs- en criminaliteit, UNODC.

[quads id=1]

Geen blacklist

De VN-functionaris vertoeft momenteel in Paramaribo voor besprekingen met onder andere het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) om de samenwerking op het gebied van transnationale misdaad te verdiepen. “Suriname staat op geen enkele black list”, verzekert Van den Berghe. Hij complimenteerde de lokale justitiële instituten en met name de Port Control Unit die in januari dit jaar meer dan 2.300 kilo cocaïne op de Jules Sedney Haven heeft onderschept in rijstcontainers.

[quads id=1]

Imago hoog houden

De onderschepping is volgens Van den Berghe het bewijs dat de autoriteiten de drugsaanpak serieus nemen om zo het imago van het land hoog te houden en de veiligheid te bewaren.

drugs Suriname
Bob van den Berghe, regionaal UNODC-coördinator, benadrukt dat Suriname niet voorkomt op een zwarte lijst voor drugshandel. Naast hem DNV-directeur Danielle Veira. Foto: Irvin Ngariman

De samenwerking tussen UNODC en Paramaribo is gericht op versterking en verbetering van de aanpak op de haven en omvat in de toekomst wellicht ook de Johan Adolf Pengelluchthaven. Ook via luchtroutes vinden grensoverschrijdende criminele zaken plaats.

JAP luchthaven

DNV-directeur Danielle Veira zegt dat Suriname een wezenlijke bijdrage levert aan de onderschepping van drugszendingen in het buitenland, die afkomstig zijn uit het land. Ze zegt desgevraagd dat de lokale diensten en justitiële autoriteiten constant in contact staan met buitenlandse counterparts. Zij wisselen informatie uit, verzamelen data, volgen trends en mensen en maken afspraken over de aanpak van zaken.

[quads id=1]

Op basis van informatie die Suriname doorspeelde, konden drugszendingen in andere landen worden onderschept. In internationale berichtgeving over dergelijke vangsten komt echter de bijdrage van Suriname niet tot uiting. Dat heeft Veira vorig jaar aan de kaak gesteld tijdens de vergadering van de Celac-landen en Europese Unie in Bulgarije.

Successen

Suriname heeft aangegeven dat voortaan ook de bijdrage moet worden genoemd die het land levert aan de successen. Wanneer later dit jaar Celac en de EU in Paramaribo bijeenkomen zal deze kwestie weer ter sprake wordt gebracht, zegt Veira.

Voorbeeld foto van KPS drugsverbranding
Geschreven door Ivan Cairo
Bron: Voor extra informatie hierover en overig nieuws, koop DWT krant
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.