Waarschuwing huisarts Nederland ‘Geef je zieke kind geen ibuprofen’ (video)

ibuprofen Nederland Suriname
Belangrijke informatie over het mooie roze pilletje Ibuprofen. Mooi roze maar het is geen zeker snoep. ‘Geef het NIET aan je kinderen’. Dat zegt een arts in Nederland.

[quads id=1]

Volgens hem weten veel ouders niet dat het mooie roze pilletje gevaarlijk kan kan zijn voor kinderen. Het heeft namelijk ernstige bijwerkingen. Ook voor volwassenen trouwens. Bekijk het bericht en kijk ook naar de video voor extra informatie. Deel het met een ieder, ze moeten op de hoogte gebracht worden. Ook in Suriname kun je Ibuprofen gewoon in de winkel kopen. Gebruik jij het medicijn wel eens? En geef je het ook aan je kinderen? Wees aub voorzichtig.

[quads id=1]

Huisarts uit Nederland

Huisarts waarschuwt: geef je zieke kind geen ibuprofen. Een Amsterdamse huisarts ziet te vaak ouders in zijn praktijk die de pijnstiller ibuprofen aan hun zieke kind geven. Volgens hem weten de ouders niet dat ibuprofen gevaarlijk kan zijn voor het kind. Zijn oplossing? Maak het medicijn alleen op recept verkrijgbaar.

[quads id=1]

Kind met koorts

Heeft een kind koorts dan geven heel wat ouders hun kind ibuprofen om de koorts naar beneden te krijgen. Huisarts Rutger Verhoeff uit Amsterdam ziet het zeer regelmatig voorbij komen in zijn praktijk. “Dit moet echt veranderen. Ouders denken dat het niet schadelijk is omdat het gewoon verkrijgbaar is bij de drogist en in de supermarkt”, zegt Verhoeff tegen EditieNL.

In de supermarkt

Volgens Verhoeff is de pijnstiller gevaarlijk voor kinderen omdat zij extra vatbaar zijn voor de ernstige bijwerkingen van de pijnstiller. “Door hun lage afweer en vanwege het feit dat zieke kinderen niet goed drinken en eten, is het voor hen extra gevaarlijk. De bijwerkingen kunnen ernstig zijn: maagzweren en maagbloedingen”, zegt Verhoeff. “Volwassenen stoppen met ibuprofen als ze klachten krijgen, maar een baby of peuter kan dat natuurlijk niet vertellen.”

Maagzweren en maagbloedingen

Of door het gebruik van Ibuprofen het aantal kinderen met ernstige bijwerkingen als maagzweren en maagbloedingen stijgt, is bij Verhoeff niet bekend. “Dat zijn kinderen die eigenlijk direct naar de kinderarts gaan dus die zie ik zelf niet. Ik heb daar dan ook geen cijfers over. Ik weet wel dat kinderartsen er naar vragen als ze zieke kinderen op het spreekuur krijgen.”

ibuprofen Nederland Suriname

[quads id=1]

Om dit ‘gevaarlijke gebruik’ een halt toe te roepen, pleit Verhoeff de huisarts uit Nederland ervoor dat ibuprofen voor kinderen alleen nog op recept verkrijgbaar moet zijn. Daarna ‘zouden we verder kunnen kijken’, zegt Verhoeff. “Ouderen zijn ook extra kwetsbaar voor ibuprofen omdat ze een verminderde nier- en leverfunctie hebben. Dus het zou goed zijn als het voor iedereen op doktersrecept is.”

Ook voor volwassenen

De KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers, begrijpt de opinie van huisarts Verhoeff. In een reactie laat de KNMP weten dat ze willen dat de pijnstillers de status UA krijgen: Uitsluitend Apotheek. “Voor kinderen én volwassenen. Bij de apotheek krijgen gebruikers deskundig advies, worden ze gewezen op eventuele bijwerkingen en wordt de interactie met eventuele andere middelen beoordeeld.” Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is hier ook voorstander van: ofwel op recept of met de status UA.

[quads id=1]

Bekijk de video voor meer informatie over het medicijn en de bijwerkingen:

Bron: Lareb
lees hier het volledige bericht
Bron: RTL 
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.