Leerlingen en leiding zijn bang door meerdere inbraken op scholen in Paramaribo?

politie Suriname
Een verontrustend bericht over scholen in Paramaribo die regelmatig last hebben van inbrekers en rovers.

[quads id=1]

Het betreft twee specifieke scholen waarvan onlangs de bewaking is teruggeroepen omdat het ministerie het bewakingsbedrijf niet meer betaalde. Sinds er geen bewaking meer is gaat het mis. Scholieren worden soms van hun cel beroofd. Zij en de schoolleiding zijn bang en voelen zich onveilig.
Scholen te Paramaribo

Jeugdige inbrekers teisteren scholen Hockeystraat te Paramaribo. Inbraken bij openbare scholen Hockey I en II zijn aan de orde van de dag. Vanaf december worden de scholen aan de Hockeystraat in Ramgoelam geteisterd door inbrekers en vandalen. De inbraken op de scholen te Paramaribo begonnen nadat de wachters begin dit jaar door het ingehuurde bewakingsbedrijf waren teruggeroepen, omdat het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur al een jaar niet had betaald.

[quads id=1]

Hilda Belfor, schoolleider van O.S. Hockey I, schetst een zeer onveilige situatie sinds de school bewakers ontbeert. “Bewaking moet er zijn. Scholieren worden soms van hun cellulair berooft. We zijn bang en voelen ons niet veilig.” Ze maakt zich zorgen over de lokalen en het kantoor waarvan het plafond is vernietigd.

Onveilige situatie

Julius Pahalwankhan, hoofd van de Technische Dienst van het ministerie van Onderwijs, bevestigt de betalingsachterstand maar zegt tegelijkertijd dat het bedrijf wanprestatie heeft gepleegd door de bewakers terug te roepen, zonder het ministerie te verwittigen.

Toen de schoolleiders maandag op het terrein aankwamen, kregen zij wederom de schrik van hun leven.

Inbraak

Zondagavond was er weer sprake van inbraak. Op OS Hockey I zijn alle dranken die voor verkoop in de diepvries waren weggedragen en ook het sportmateriaal. Verder is het gaaswerk en het plafond vernietigd en er is gekrast in de schriften van de leerlingen.

[quads id=1]

Belfor vermoedt dat de inbraak door kwajongens van de buurt is geschiedt. “Echte criminelen zouden kopieermachines en ander apparatuur hebben meegenomen.” Doordat er gaten in het gaas zijn gemaakt, konden de jeugdige inbrekers zich toegang tot de lokalen verschaffen.

Gaten in het gaas

Na dit te hebben geconstateerd, hebben Belfor en Audrey Graanoogst, schoolhoofd van OS Hockey II, zich gewend tot de afdeling Schoonmaak en Bewaking. Graanoogst vertelt dat er vanaf december al negen keren op haar school is ingebroken. “Er is heel veel rommel gemaakt in de lokalen.” Ook zij vermoedt dat de daders jongens uit de buurt zijn.

[quads id=1]

Schade opnemen

Een jongen van leerjaar vier die eerder betrokken was bij de school inbraken is dinsdag door de politie meegenomen voor verhoor. Graanoogst hoopt via sponsoring camerabeveiliging te plaatsen. Pahalwankhan zegt dat het bewakingsbedrijf is opgedragen de werkzaamheden terstond te hervatten. Het hoofd van afdeling gebouwen en terrein zal de scholen aandoen om de schade op te nemen.

Geschreven door Naomi Hoever
Bron: Voor extra informatie hierover en overig nieuws, koop DWT krant
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.