Straks algeheel verbod op foambakjes borden en bekers in Suriname

bakjes Suriname
De bekende foam ‘meeneem’ bakjes zullen uit Suriname verdwijnen! Het ministerie gaat namelijk de import ervan verbieden En ook het gebruik.

[quads id=1]

Bekijk het bericht voor meer informatie. De bakjes zijn namelijk helemaal niet goed voor het milieu en ook niet voor onze gezondheid. Wist je dat? Deel het bericht met een ieder. Dat wordt dus GEEN eten meer meenemen van feestjes. Of toch wel?
Feestjes in Suriname

HI&T gaat import en gebruik foam verbieden. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme zal een importverbod voor styrofoam invoeren. Dit import verbod gaat in per 1 mei 2019, in overleg met relevante stakeholders.

[quads id=1]

Importverbod Suriname

Het importverbod zal gelden voor etensbakjes, borden, drinkbekers, vlees- en groententrays, en piepschuim dat vervaardigd is uit geëxpandeerde kunststof (styrofoam). Een overgangsperiode van zes maanden zal worden ingebouwd. Hiermee komt het ministerie tegemoet aan importeurs en producenten die voorraden hebben liggen of bestellingen die al onderweg zijn.

bakjes Suriname
Foto van This girl can cook

Per 1 november 2019 zal het algehele verbod op het gebruik van styrofoam van kracht worden binnen de voedselindustrie.

[quads id=1]

De reden voor het verbod is, dat het gebruik van foam in de voedselindustrie grote gevolgen heeft voor de volksgezondheid en het milieu.

Veelvuldige dumping

De veelvuldige dumping van foam veroorzaakt niet alleen vervuiling van het milieu door verstopte lozingen, maar er is ook sprake van visuele vervuiling. Dit heeft een nadelig effect op toerisme- en recreatie- activiteiten in Sen heeft daarmee nadelige gevolgen voor de economie. Daar komt bij dat de kosten voor het verwijderen van alle wegwerpbakjes van foam uit het milieu, waarschijnlijk hoger zijn dan de kosten om te voorkomen dat deze bakjes in het milieu terechtkomen.

Biologisch afbreekbaar

Het ministerie werkt samen met het bedrijfsleven aan de productie en het op de markt brengen van alternatieve verpakkingsmaterialen, onder andere materiaal dat biologisch afbreekbaar is.

[quads id=1]

Een bewustwordingscampagne zal gestart worden om de gehele samenleving in Suriname op de hoogte te brengen van het verbod en de gezondheidsrisico’s. Voor betrokkenen zoals bedrijven uit de voedselindustrie zullen er op verschillende momenten bijeenkomsten gehouden worden voor overleg.

[quads id=1]

Risico’s en nadelen van styrofoam

Naast eerdergenoemde nadelen kan de foam ook gevolgen hebben voor de volksgezondheid, omdat vissen de micro-afvalstukjes op kunnen nemen waardoor de foam en andere plastics in de voedselketen kunnen komen.

Gevaarlijke stoffen

Een ander gevaar voor de volksgezondheid is dat bepaalde gevaarlijke stoffen, zoals de bekende kankerverwekkende stoffen benzeen en styreen, vrijkomen wanneer voedsel boven 75 graden Celsius wordt opgeslagen in verpakkingsmateriaal van foam.

[quads id=1]

Broedplaats voor muskieten

Een ander nadeel is dat rioleringen en waterwegen in Suriname verstopt raken door de bakjes. Ook kunnen ze een broedplaats vormen voor muskieten, waardoor een verhoogd risico ontstaat voor de overdracht van ziekten zoals malaria en dengue.
Bron DeBoodschap
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.