Mijn dochter raakt steeds in trance. Vreemde tories uit Suriname

Hallo FamilieNieuws Suriname. Om te beginnen wil ik jullie zeggen dat ik niet van creoolse afkomst ben. Ook mijn dochter niet.

[quads id=1]

Geboren in Suriname

We zijn in principe helemaal niet Surinaams opgevoed. Ik ben wel geboren in Suriname. Mede daardoor vind ik het gedrag van mijn dochter heel vreemd.

Ik kwam vanuit Suriname naar Nederland toen ik 17 jaar was. Toen ging ik al op mezelf wonen om te studeren. Op kamers met alleen maar Nederlanders. Ik ben uiteindelijk getrouwd met een Hollandse man. Dus onze kinderen zijn heel erg Hollands opgevoed.

[quads id=1]

Geboren in Suriname

Mijn dochter is wel de enige die met mij samen naar Suriname is geweest. Ik wil wel erbij vermelden dat mijn dochter houdt van alles wat met Suriname te maken heeft. Hier in Almere heeft ze alleen maar vrienden uit Suriname. Surinaams creoolse vriendinnen.

foto van imagenesmy

Ze is 16 en ik vermoedde al dat ze ook een creoolse vriend heeft. Ik maakte me daar heel erg veel zorgen om. Terecht want ik weet nu dat hij alles te maken heeft met ons probleem.

Vriend uit Suriname

Die jongen, Frederik noem ik hem even. Het is iemand van de buurt. Ik ken zijn moeder goed. Alma. We wonen in een buurt met alleen maar bakra’s dus als ik de moeder van Frederik tegenkwam dan was het altijd wel even kletsen. Ze is heel erg Surinaams en dat trok me juist aan. Dan voelde ik me even thuis. Ik heb niemand om me heen die weet waar ik vandaar kom. Dus als ik Alma tegen kwam was het altijd wel leuk. We zaten in de zomer uren voor de deur te kletsen en in de winter bij de AH met een gratis kopje koffie.

[quads id=1]

Ze hadden niets

Haar dochter Sher zit bij Nance, mijn dochter, in de klas. Ze waren beste vriendinnen. Maar dat veranderde naarmate Nance met Frederik omging. Hij is 19 jaar. Ik vind hem oud. Maar ze zei altijd dat ze niets hebben. Frederik en zijn vader zitten in een soort culture zang en dans groep. Volgens mij wassen ze ook lijken. Zijn vader en Alma zijn gescheiden. En ik snap nu dat het ook door culturele problemen komt.

Nance had daar geslapen

Hoe begon deze ellende? Dus Alma sprak mij het eerst aan over Nance. Ze had dus bij haar geslapen. Daar wist ik niets van want toevallig was ik dat weekend met mijn man weg en mijn zus was bij ons in huis. Die had dus nooit gemerkt dat Nance die avond niet thuis had geslapen. Alma heeft die ochtend hele erge ruzie gehad met Frederik. Hij pakte zijn spullen en ging naar zijn vader.

[quads id=1]

Toen ik thuis kwam sprak ik Nance hierover aan. Het werd ook een ruzie. Ik schreeuwde toen dat ze ook haar spullen mocht pakken als ze dacht dat ze groot was. Helaas heeft ze dat gedaan. Ik dacht dat ze bij Alma was, want dat zei ze. Maar ze was met die Frederik bij zijn vader. Achteraf denk ik dat ik toen de politie moest bellen.

Ik had de politie moeten bellen

Ik was boos. Ik vond Nance brutaal. Ik wilde haar meteen gaan halen toen Alma zei dat ze bij zijn vader waren. Mijn man zei me dat ik niets moest doen want ik zou haar verder van me afstoten. Hij is sowieso makkelijker dan mij. Goed. Het was vakantie dus ik stelde me iets soepeler op. 1 week ging voorbij. De 2de week ben ik met haar vader naar het huis gegaan.

[quads id=1]

Een vriendelijke man uit Suriname

Die vader, een vriendelijke man liet ons binnen. Hij was supervriendelijk. Een lieve man uit Suriname. Dat had ik totaal niet verwacht. Ik ging om te vechten, zeg maar. Nance kwam erbij zitten. Ook heel rustig en normaal. Het enige dat me stoorde was dat ze met een doek gewikkeld liep en ze had haar hoofd gebonden. Als een kondre meid. Niet erg maar dat had ze nog nooit gedaan.

Ze liep erbij als een kondre meid

Die vader woont met een creoolse vrouw dus ik bedacht me dat het haar invloeden waren. Zo spraken we met zijn vijven heel kalmpjes. Nance beloofde die avond nog naar huis te komen en dat had ze gedaan. Ik voelde me heel goed. Behalve dan dat ze toegaf dat ze verliefd was op die jongen. Maar wat moest ik doen? Mijn meisje kwam tenminste naar huis.

[quads id=1]

Ik had er een heel goed gevoel over toen we naar huis gingen. Ik weet niet hoe ik het moet beschrijven. Ik voelde me blij dat mijn kind goed opgevangen was. Die eerste nacht ging het goed. Maar die tweede ochtend rond 5 uur hoorde ik gestommel en geklets. Die kleine kinderen slapen boven en Nance beneden. Ik ging kijken en schrok mij rot.

Ik schrok me rot

Ik zag mijn dochter weer in een doek gewikkeld en ze liep door de kamer te stampen. Ze keek naar mij maar zag me helemaal niet. Ze sprak in zich zelf. Mompelend, ik kon het helemaal niet verstaan.

Ik gooide water op haar

Ik pakte een glas water en gooide het in haar gezicht. Ze schrok toen wakker en ging daarna gewoon weer slapen. Ik droogde haar en trok warme dekens over haar heen. Al die tijd bleef ze in slaap. Heel vreemd.

[quads id=1]

Ik had verder niet meer geslapen en toen haar vader wakker werd zei hij dat ze aan het slaapwandelen was. Ok prima. Wat was het anders? Ik kreeg al verkeerde gedachten want die doek, een Javaans achtige stof. Waarom droeg ze dat? Ik herkende dat van die dag thuis bij die vader van Frederik maar ik herkende het ook van de winti cultuur in Suriname. Op YouTube probeerde ik ook het 1 en ander te vinden.

Winti uit Suriname

Ik besloot het met Alma te bespreken. Zij schrok. En vertelde me dat ze bang was dat haar ex iets voor Nance had gezet. Precies wat hij ook voor haar had gezet toen ze jong was. Ik geloofde het niet. Ik vertelde haar hoe lief die ex en vrouw waren. En vriendelijk. Ze maakte een tjoerie. En eindigde met: Je gaat zien.

[quads id=1]

Die weken daarna waren verschrikkelijk. Nance bleef steeds wegvallen. In trance raakte ze dan. Soms even 5 minuten en soms zelfs een hele dag. We zijn bij dokters geweest, medicijnen mannen op advies van andere mensen. Nance sliep af en toe weer bij die vader van die jongen thuis. Maar Frederik kwam nooit maar dan ook nooit bij ons thuis. Dan moesten we haar weer halen.

We gingen haar steeds halen

Volgens die vader van Frederik gebeurde nooit iets bij hem thuis. Ze was gewoon. Ze werd door hun beschermd zei hij. Hij vond dat ik Nance bij hem thuis moest laten want hij zei dat de moeder van Frederik iets had gezet. Zij vertelde weer dat die vader van Frederik iets heeft gedaan. Ik vertrouwde geen van ze meer. We hebben haar toen thuis gehouden. Ze mocht nergens meer heen. Het was een hel. Soms leek het alsof de duivel op haar kwam. Ze wilde perse naar die mensen toe. Naar Frederik.

Ik was bang

Als ze in trance raakte vreesde ik voor mijn leven en die van de andere kinderen. Haar vader heeft haar laten opnemen. Het ging echt helemaal niet goed meer thuis. Ze krijgt medicijnen. Ze noemen het een psychose.

[quads id=1]

Onlangs kwam ik die moeder van Frederik tegen. Ze wilde met me praten want ik moest hulp zoeken. Ik wilde ruzie met haar maken. Alles was haar schuld. Maar ik heb wel geluisterd naar wat ze zei. ik wist diep van binnen dat ik hulp nodig had. Maar zij hoefde me niet te helpen. Ik vertrouwde die mensen gewoon niet meer.

Moeder van Frederik

Ik ben weer gaan zoeken op het net. Ik ben in gesprek geweest met een man uit Rotterdam. Hij is met mee meegegaan naar Nance. Op de 1 of andere manier kon hij wel met haar praten. Ik geloofde deze dingen nooit. Maar nu met mijn eigen ogen heb ik gezien dat er echt wel meer dingen zijn.

[quads id=1]

De verklaring van die geneesheer is dat niemand Nance kwaad wilde doen. De ouders van Frederik zijn beiden bezig met Wisi. Voor elkaar en voor anderen. Maar omdat ze zelf sterk zijn en beschermd worden. Is er iets kwaads op Nance gekomen. Iets wat bedoeld was voor iemand anders.

Bedoeld voor iemand anders

Daarom raakt ze steeds in trance. Maar het kwaad wil ook niet in haar zijn. Het zal haar geen kwaad doen nu deze meneer uit Rotterdam met haar bezig is. Het kwaad moet zijn weg terug vinden. Dat heeft hij mij gezegd. Hij zegt dat er ook een sessie gaat moeten zijn met die moeder en vader van Frederik en met de vader van Nance. Maar hij weet helemaal niets hiervan. Hij gaat het het nooit goedkeuren. Dus dit wil ik absoluut niet. Ik wil die mensen ook niet meer in de buurt van mijn kind.

[quads id=1]

Ik snap hem ook wel. Ik geloofde ook niet maar nu ik dit allemaal met het blote oog heb meegemaakt. Geloof ik wel!!

Niet alleen bij creoolse mensen

Die dingen zijn niet alleen voor mensen in Suriname. Of voor creoolse mensen. Zelfs witte mensen. Het kwaad kan op een ieder komen. Dat heeft die geneesheer ook uitgelegd. Ik hoop echt dat hij mij verder gaat kunnen helpen. Ik zie wel verbetering maar ze is er nog lang niet.

Ik ben ook benieuwd of jullie, die deze brief lezen, iets herkennen in mijn verhaal? Hebben jullie ook ooit zoiets meegemaakt? Wat hebben jullie toen gedaan. Behalve bidden. Want dat doe ik al. Ik vertrouw op God dat het goed zal komen. Maar misschien heb ik meer dan dat nodig.

[quads id=1]

Dit is mijn verhaal. Ik ben een wanhopige moeder maar ik zal vechten voor mijn dochter. God geeft mij de kracht. Hopelijk kan ze ooit weer een normaal leven beginnen.

Mijn verhaal

Die Frederik is haar nooit komen opzoeken. We zouden het wel weigeren. Want ik wil dat Nance niets meer met die mensen te maken heeft als ze beter is. Het zijn lieve mensen maar ze houden zich bezig met slechte dingen en mijn dochter is bijna dood gegaan erdoor. Dus ouders. Let op met wie je kinderen omgaan. Het kwaad is heel dichtbij.

Gerelateerde verhalen:

Ik was ineens in trans en deed vreemde dingen. Vreemde tories uit Paramaribo

Ik ga nooit meer naar mijn oma in Suriname. Vakantie Paramaribo (spookverhaal)

Nieuw bij FamilieNieuws: Vreemde tories uit Suriname of Nederland.
Binnengekomen waargebeurde verhalen uit Nederland en Suriname. En verhalen gebaseerd op waargebeurde verhalen uit het buitenland.
Wilt u ook uw bijzondere gebeurtenis met ons delen? Wilt u antwoord krijgen op vreemde vragen? Bent u ergens bang voor?

Whatsapp dan jouw verhaal naar +597 8966341
of stuur het naar [email protected]
U kunt ons ook een bericht sturen via Facebook

Reacties en adviezen worden zeer gewaardeerd, plaats ze in de comments hieronder
en/of op onze Facebook pagina

FamilieNieuws.com
Surinaamse familieberichten en nog veel meer

Tags: #vakantie #Suriname #Paramaribo #liefde #Nederland #binnenland #baby #zwanger #ampuku #voodoo #spook #geesten #bonu #bonumang #winti #cultuur #pandiet #bakru

** Om privacy redenen zijn de namen en foto’s in dit verhaal gewijzigd.