Armoede grens in Suriname flink gestegen. We hebben meer nodig om rond te komen!

arm Suriname

Velen voelen het al. We voelen ons armer. We hebben het gevoel dat we niet uitkomen. Nu meer dan ooit. En de cijfers uit het volgende bericht beamen dit.

[quads id=1]

Armer geworden

We zijn inderdaad armer geworden. De armoedegrens is namelijk flink toegenomen. Bekijk onderstaand bericht voor meer informatie en lees hoeveel we nodig hebben om rond te komen. Redden jullie dat? Wat denken jullie ervan? Voelen jullie je ook armer. Heb jij ook meer SRD’s nodig. Of gaat het juist beter met jou? Let us know

Armoede Suriname

Armoedegrens met 133% toegenomen sinds 2009. Tegen juli 2018 was de armoedegrens voor één volwassen persoon gelijk aan SRD 1.153 per maand (bron ABS). De armoedegrens geeft een indicatie van de kosten voor basisbehoeften en niet alle behoeften van de burger. In 2014 was de armoedegrens volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek SRD 556. In 2009 was de grens SRD 494.

[quads id=1]

Gezin van 5

Een gezin van 5 kon in 2009 met SRD 1.521 rondkomen. In 2014 was de grens SRD 1.332. In vergelijking met haar voorganger steeg de grens in 2018 met bijkans 107% naar SRD 2.764.
Een gezin van 8 echter had een basisinkomen van SRD 2.486 nodig om rond te komen. In 2014 daalde dit naar het niveau van SRD 1.961 en steeg in 2018 ook met ruim 107% naar SRD 4.071.

[quads id=1]

Daling van de koopkracht

In het beleidsdebat over de effecten van de economische crisis en de wijze waarop de lasten daarvan moeten worden gedragen, was de centrale vraag hoeveel en op welke wijze de inkomenstrekkers, gepensioneerden en bijstandgenieters, gecompenseerd moeten worden voor de koopkrachtdaling.

Om enigszins antwoord te geven op deze vraag, werd in 2016 van overheidswege een technische commissie ingesteld, bestaande uit experts van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), SPS, ABS en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS – IGSR), om de armoedegrens vast te stellen.

Basisvoedsel in Suriname

Bij de vaststelling van de armoedegrens is uitgegaan van een normatief basisvoedselpakket van 2200 Kcal per dag voor één volwassene, waarvan de prijs met behulp van het ABS Budgetonderzoek van 2013/14 is geschat.

arm Suriname
Voorbeeldfoto

De hierbij behorende producten waren: semi-super rijst, tomaten ketchup, blom, boulanger, ei-bamie bacoven, puntbrood (waterbrood), watermeloen, aardappel sinaasappel, cassave, wit witie, bananen, lever en niertjes, witte suiker, tomatensardien, bruine bonen, bakkeljauw (Surinaamse), gele erwten, sausijsjes, pindakaas, kippenbout, uien, centrale melk, knoflook, soja olie, klaroen, margarine en pompoen.

[quads id=1]

De prijs van dit voedselpakket is de zogenaamde voedselarmoedegrens, omdat degenen die dit pakket niet kunnen bekostigen, niet de essentiële nutriënten binnenkrijgen.

Geschreven door Kavish Ganesh
Bron: Voor extra informatie hierover en overig nieuws, koop DBS krant
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.