Krijg je een uitkering in Nederland? Heb je een huis in Suriname? Opgepast!

uitkering Suriname Nederland

Nederland gaat harder optreden tegen bijstandsfraudeurs met bezit in buitenland. Bijstandsfraudeurs met bezit in het buitenland moeten harder worden aangepakt.

Als ze betrapt worden, krijgen zij voortaan niet zomaar opnieuw bijstand. Ook moet beslag worden gelegd op hun bezit, vaak een tweede huis in het land van herkomst. Dit wordt nu al geprobeerd in Suriname, Turkije en Marokko. Dat heeft staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken donderdag aangekondigd. Om deze maatregelen te kunnen nemen, wil zij de wet aanpassen en de regels verscherpen.

Nu nog stappen bijstandsfraudeurs met een tweede huis in het buitenland in een ‘draaideur’. De uitkering in Nederland wordt stopgezet, maar kort daarna vaak weer toegekend. Dat werkt als volgt. Eerst wordt de uitkering stopgezet en claimt de gemeente de betaalde bijstandsuitkering terug. Dat bedrag kan worden verdubbeld door een boete.

Als die schuld bij de gemeente hoger is dan de geschatte waarde van het buitenlandse huis, heeft de fraudeur op papier geen vermogen en krijgt hij opnieuw bijstand terwijl hij nog steeds dat tweede huis bezit.

De Sociale Verzekeringsbank gaat nu onderzoeken of beslaglegging mogelijk is