Video – Ongezond? ‘Bewoners van gebied in Suriname drinken chloor water’

Suriname water

“Ik houd mijn hart vast voor deze dorpelingen en hoop niet dat ze ziek worden of zelfs dood gaan.” Dat zegt een bewoner van het dorp Kwamalasamutu in Suriname. 

[quads id=1]

Er wordt geadviseerd om het water niet te drinken maar wat moeten de mensen dan als ze dorstig zijn? Bekijk het bericht over het probleem rondom het water in Suriname. Kijk ook over de video erover. 

Dorp in Suriname

MENSEN KWAMALASAMUTU DRINKEN CHLOORWATER’. Ondanks het verbod van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) dat bewoners van het grootste Triodorp Kwamalasamutu in Suriname het aangeboren bronwater te drinken, geven sommigen hieraan geen gehoor.

Chloor in het water

Er is chloor aan het water toegevoegd om het te zuiveren van bacteriën.

“De mensen die dicht bij de waterinstallatie wonen, gaan ernaar toe om toch het chloorwater te drinken, omdat ze dorstig zijn”, zegt een bewoner tegen de Ware Tijd Suriname. “Ik houd mijn hart vast voor deze dorpelingen en hoop niet dat ze ziek worden of zelfs dood gaan.”

Suriname water

[quads id=1]

Ik hoop niet dat ze doodgaan

De waterinstallatie is relatief ver verwijderd van de rivier. De bewoners worden volgens deze bewoner sinds december vorig jaar geteisterd door een grote droogte, waardoor de kreken zijn uitgedroogd. Het water in de rivier is erg laag.

Omdat veel mensen toch met dit weinige water hun emmers willen vullen, blijft het niet helder vanwege omwoeling van bodemvuil. “We hebben al drie maanden geen regen gezien en als dit nog langer doorgaat, is dat niet normaal.

[quads id=1]

Al drie maanden geen regen

Dit heeft te maken met klimaatverandering”, denkt de bewoner. De overheid heeft per vliegtuig water in flessen en jerrycans getransporteerd naar het dorp. “Het is al bijna op, terwijl het voor langere tijd bestemd was.”

De bewoner vertelt dat de waterinstallatie al een jaar buiten werking is, maar dat de overheid nu pas naar het gebied is gekomen om het probleem op te lossen. Naar zijns inziens is de waterpomp niet in staat voldoende druk te maken om het water te distribueren naar de huishoudens.

[quads id=1]

SWM medewerkers

Vorige week hebben SWM-medewerkers samen met districtscommissaris Theresia Cirino van Coeroeni het dorp bezocht. Er zijn werkzaamheden verricht maar de waterinstallatie is nog niet in orde. De SWM-werknemers zijn intussen weer vertrokken naar Paramaribo om binnenkort terug te keren. Ze hebben ook monsters meegenomen om de kwaliteit van het water te onderzoeken.

[quads id=1]

Sommige dorpelingen willen dit probleem niet voor de overheid alleen overlaten. Ze zien graag dat niet-gouvernementele organisaties zoals het Amazon Conservation Team (ACT) een handje helpen. In Tepu is er onlangs met de medewerking van ACT een waterinstallatie in gebruik genomen.

Bekijk hier de video erover in het programma ‘De straat’.

Geschreven door Gilliamo Orban
Bron: Voor extra informatie hierover en overig nieuws, koop DWT krant
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.