Video – Nu al 21 stergevallen en 288 zieken in Suriname. Persbericht omtrent ‘griep’ Influenza H1N1

griep Suriname

Is die vervelende griep nu nog niet voorbij? Het lijkt er niet op want er zijn meer sterfgevallen en zieken bijgekomen. Hierbij een belangrijk update van het ministerie van volksgezondheid omtrent de griepgevallen in Suriname.

[quads id=1]

Influenza H1N1 updates in Suriname. Het griepseizoen voor 2019 is in Suriname en vele andere landen op de Noordelijke halfrond, zowel het Caribisch gebied.

Griep in Suriname

Zoals elk jaar is er vanaf januari een toename van griepgevallen. Samen met de Pan American Health Organization (PAHO), heeft het ministerie van Volksgezondheid een surveillancesysteem voor Influenza ingesteld, met als hoofddoelen een beter inzicht in de situatie te krijgen, het detecteren van nieuwe soorten griepvirussen, en het vroeg detecteren van griep uitbraken.

Dit systeem helpt gezondheidswerkers met het nemen van beslissingen over gezondheidsmaatregelen en adviseert de samenleving over preventieve maatregelen en de noodzaak van vroege behandeling op basis van vastgestelde risico’s.

[quads id=1]

Ook krijgt het ministerie van volksgezondheid vanaf 2016 wekelijkse rapportage van de influenza surveillance. De wekelijkse rapportage biedt het ministerie en het BOG informatie over de algemene situatie en veranderingen in de loop van de tijd, het opsporen van influenza-gerelateerde sterfgevallen en het volgen van het aantal influenza-gerelateerde hospitalisaties om zodoende de gemeenschap beter en tijdig te informeren.

[quads id=1]

Cijfers:

Tot het einde van EW 9 (zaterdag 02 maart) is er een cumulatie van 288 SARI-gevallen. Tot EPI-week 9 waren er 21 SARI-gerelateerde sterfgevallen, 10 mannen en 11 vrouwen. Van deze, 10 (acht) (48%) werden in het laboratorium bevestigd als positief voor het influenzavirus (H1N1). Negen van de eenentwintig (43%) van de sterfgevallen hadden diabetes, zoals in 2018, 21% van de SARI gerelateerde sterfgevallen diabeten waren.

De influenza-stam die de grieppandemie A (H1N1) in 2009 veroorzaakt, is nu het belangrijkste seizoensgebonden circulerende influenza A-virus en de huidige vaccinatie bevat deze stam. Vaccinatie is daarom het meest effectieve middel om influenza te voorkomen en de risicogroepen zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met onderliggende aandoeningen zoals chronische ademhalingsaandoeningen (astma) te beschermen.

[quads id=1]

Het onvoorspelbare karakter van het influenzavirus is bekend. Met zijn vermogen zich aan te passen, veranderen en reproduceren, kan het virus het menselijke immuunsysteem “voor de gek houden” en zich gemakkelijk verspreiden. Seizoen influenza wordt gekenmerkt door een plotseling begin van koorts, hoest (gewoonlijk droog), hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, keelpijn en een loopneus. De hoest kan ernstig zijn en kan 2 of meer weken duren. De meeste mensen herstellen binnen een week van koorts en andere symptomen zonder medische hulp.

Qua transmissie verspreidt seizoens-influenza zich gemakkelijk, vooral in drukke gebieden zoals scholen en verpleeghuizen. Wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest, worden besmettelijke druppels met het virus in de lucht verspreid. Deze druppels kunnen zich tot een meter verspreiden, en personen die deze druppels inademen infecteren. Het virus kan ook worden verspreid door handen die besmet zijn met influenzavirussen.

[quads id=1]

Patiënten die niet behoren tot een hoog risicogroep moeten worden behandeld met symptomatische behandeling en worden geadviseerd om, thuis te blijven om de besmetting van anderen in de gemeenschap tot een minimum te beperken.

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt enkele voorzorgsmaatregelen zoals: vaccineren (met name de risicogroepen), goede sanitaire maatregelen zoals handhygiëne, en bij het hoesten of niesen gebruik te maken van papieren doekjes.

Blijft u de preventieve handelingen handhaven.

Bekijk hier een aflevering van DE STRAAT over deze heftige griep:

Eerdere berichten:

Video’s – Het Staatsziekenfonds – Over Mexicaanse griep in Suriname

Bron: DeBoodschap
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.