Bende uit Nederland aangehouden nadat groot bedrag naar Suriname werd overgemaakt

politie Paramaribo

Suriname ~ 10 miljoen aan valse euro’s heeft de politie gevonden. 2 mannen uit Nieuwegein zijn aangehouden en veroordeeld.

[quads id=1]

Het balletje begon te rollen toen er een groot bedrag werd overgemaakt naar een bankrekening in Suriname. Bekijk het bericht om te lezen hoe sluw ze te werk zijn gegaan en om te lezen wat de politie nog meer heeft aangetroffen.

Uit Nederland

Celstraffen geëist tegen Nieuwegeiners die spil in oplichtersbende waren
Tegen twee mannen van 54 en 51 jaar oud uit Nieuwegein is vandaag door de rechtbank in Utrecht respectievelijk vijf jaar en vijftig maanden celstraf geëist.

[quads id=1]

De twee waren de spil in een vijfkoppige oplichtersbende die deed alsof ze wilde investeren in vastgoed en sportclubs. De officier van justitie heeft de rechter gevraagd ruim acht ton af te pakken van het vijftal.

Rekening in Suriname

De bende deed zich onder verschillende namen (DGB Finance, Adelman Finance of Abbey Investments) voor als partij die wilde investeren in vastgoed of sponsorovereenkomsten met sportclubs en contracten met sporters wilde afsluiten.

[quads id=1]

Als er eenmaal een deal was gesloten, pasten zij steeds dezelfde oplichterstruc toe waarbij ze de slachtoffers valse bankbiljetten lieten inwisselen voor echt geld. Het omgezette geld werd volgens de politie uitgegeven aan luxe auto’s en dure kleding en sieraden. Geen van de bendeleden kon voor de rechtbank een verklaring geven voor deze uitgaven.

Verdachte transactie

[quads id=1]

Een verdachte transactie bracht de politie enige tijd geleden op het spoor van de bende. Toen de 51-jarige man uit Nieuwegein een grote som geld naar zijn bankrekening in Suriname overmaakte, besloot de politie een onderzoek in te stellen. Hierbij werd de telefoon van de man getapt en zijn huis in de gaten gehouden.

[quads id=1]

Vals geld

Na een tijdje kreeg de politie een goed beeld van de praktijken van de man en de organisatie waar hij deel van uitmaakte. Zo bleek al snel dat een andere Nieuwegeiner, de man van 54 jaar oud, de lakens uitdeelde bij de bende. Hij beheerde de betalingen en de opslag en transport van het valse geld.

Tien miljoen

Bij een huiszoeking in zijn woning trof de politie liefst tien miljoen euro aan vals geld aan. De 51-jarige man was verantwoordelijk voor het optuigen van fictieve organisaties, ging over de werving van de slachtoffers en regelde onder meer vergaderruimtes en huurauto’s. Bij een doorzoeking van zijn woning werden een vals ID-bewijs en harddrugs gevonden.

Andere verdachten

Tegen een 41-jarige vrouwelijke verdachte uit Maarssen heeft de officier van justitie achttien maanden celstraf (was zes voorwaardelijk) geëist. Zij was vaak betrokken bij het maken van afspraken en het vervoeren en tellen van het geld.

[quads id=1]

Zonder verblijfplaats

Daarnaast waren er nog twee verdachten met een meer uitvoerende rol binnen de organisatie. Een 45-jarige Nieuwegeinse hoorde een eis van tien maanden cel waarvan acht voorwaardelijk. En een 63-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats zou volgens de officier van justitie acht maanden onvoorwaardelijke celstraf moeten krijgen.

Geschreven door: Lennaert Rooijakkers
Bron: Bron: AD
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.