Verlaging bouwjaar auto’s? Wie gaat dat nog kunnen betalen? ~ Suriname

auto Suriname

Suriname ~ Ruim tweeduizend banen zullen verloren gaan indien de overheid het bouwjaar van geïmporteerde auto’s van acht naar vier jaar verandert.

[quads id=1]

Als ervan wordt uitgegaan dat een gemiddeld gezin uit vier personen bestaat, komt het totaal al gauw op meer dan achtduizend personen die afhankelijk zijn van de sector.

“Bij wijziging van het bouwjaar zullen al deze mensen worden getroffen aangezien de mogellijkheid bestaat dat er dan minder auto’s zullen worden geïmporteerd. Het zal een domino-effect hebben en de sector zal inkomsten gaan derven, aangezien de import bij wijziging van de bestaande regel zal dalen naar ongeveer tien procent van wat het nu is”, beweert Satjendew Jainath, voorzitter van Vereniging van Auto-Importeurs Suriname (VAIS).

[quads id=1]

“Het zal de hele economie van Suriname uiteindelijk geen goed doen”, verklaart hij tegenover dWT.

Jainath heeft van een bron vernomen dat er een brief zou zijn uitgegaan van het ministerie van Handel en Industrie (HI) naar de automarkten met de mededeling dat het bouwjaar van auto’s wordt verlaagd. Herhaaldelijke pogingen van de VAIS om HI-minister Stephen Tsang te bereiken voor een kennismakingsbezoek en om over dit onderwerp te praten, zijn volgens Jainath vruchteloos gebleven.

“De minister is de beste persoon bij wie wij terecht kunnen voor eerste hands informatie. Helaas lukt het ons niet, net zoals dat het geval was bij zijn voorganger”.

Een aanzienlijk aantal personen heeft indirect hun bestaan gekoppeld aan de autobranche.

[quads id=1]

Onder meer toeleveringsbedrijven voor onderdelen zoals accu’s, autobanden, autogarages die diensten verlenen, verzekeringsmaatschappijen, inklaarders, verschepingsmaatschappijen, de overheid van Suriname die geld ontvangt voor de eerste keuring en de Jules Sedney Haven.

Jainath zegt dat overheid, die bijna 58 procent aan invoerrechten en omzetbelasting ontvangt uit de branche, eveneens direct zal worden getroffen door een verminderde import. Ook bij de pompstations zullen de gevolgen voelbaar zijn. De VAIS heeft geconstateerd dat de gemidddelde Surinamer een auto aanschaft van tussen de 5 en 6 jaar via bankfinancieringen en huurkoopmogelijkheden.

Jainath ziet met een eventuele invoering van de nieuwe regel aankomen dat auto’s vanaf bouwjaar 2015 geïmporteerd mogen worden. Hij geeft een voorbeeld: Een Toyota Vitz 1.300 cc uit 2015 kost al gauw met vracht rond de 9.000 US dollar (kostprijs, verzekering en vracht) met 58 procent invoerrechtn en OB komt dit op bijna 14.000 US dollar.

[quads id=1]

De overige kosten zijn samen 500 US dollar, waardoor de kostprijs van zo’n auto rond de 14.500 US dollar zal liggen. Daarover moet nog winst worden berekend. “Wie gaat zich zo een auto kunnen permitteren? En dit is een van de goedkoopste auto’s”, illustreert Jainath tot slot.
Geschreven door Lloyd Djendje
Bron: Voor extra informatie hierover en overig nieuws, koop DWT krant
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.