Video’s – Moengo Markt Suriname nieuw leven ingeblazen! Mede dankzij studenten uit Nederland.

Nederland Suriname

Suriname ~ Studenten uit Nederland helpen Moengo markt Suriname herleven. Van de eens florerende markt van Moengo, in het district Marowijne in Suriname, was er nauwelijks meer iets over.

[quads id=1]

Markt Suriname

Zes studenten uit Nederland hebben zich dit aangetrokken en hebben een heuse campagne opgezet om de markt nieuw leven in te blazen. Twee belangrijke doelstellingen zijn verbonden aan deze campagne: stimuleren van de lokale (agro-) economie en het creëren van werkgelegenheid.

Studenten uit Nederland

Met workshops, promotie via sociale media, radio en televisie en ook flyers proberen ze mensen ernaartoe te trekken. “Ook hebben wij bussen gevraagd om elke vrijdag mensen hier te brengen”, zegt Julia Sauer, één van de initiatiefnemers.

[quads id=1]

Meer bezoekers

“Het is ons de afgelopen drie maanden een beetje gelukt om mensen te bewegen hier hun producten zoals groenten, fruit en aardvruchten te kopen. Het is zelfs een keer gelukt 150 bezoekers te trekken”, zegt ze.

SRD 15

De markt raakte in verval omdat er geen venters waren en bezoekers dus ook wegbleven. De marktmeester verscheen ook niet regelmatig. Als het bezoekersaantal aantrekt, zal per marktstand SRD 15 per dag worden gevraagd.

[quads id=1]

Er is een marktbestuur en de studenten hebben hun stage erop zitten. Ze hebben daarom de campagne overgedragen aan het marktbestuur.

Nederland Suriname

In juni komt er een nieuwe groep studenten uit Nederland. Die zal het werk voortzetten en zich beijveren om het handelscentrum te verfraaien en aantrekkelijker te maken. De 85-jarige markventer Beatrice Pinas prijst het initiatief van de studenten.

Goed initiatief

Ze kan zich nog herinneren dat er vóór de jaren tachtig zowel in de markt als daar buiten veel verkopers en bezoekers waren. “Na de Binnenlandse Oorlog en door het vertrek van Suralco kregen wij weinig klanten. A sani no bèn drai moro”, zegt ze.

[quads id=1]

Ook de afstand speelde een rol. Gelet op de locatie van de markt hebben marktventers van Moengo en omgeving de afgelopen jaren hun geluk elders gezocht. De markt ligt vlak bij de Cotticarivier en is een kilometer verwijderd van het centrum van Moengo.

Locatie

Bewoners van Juliana- en Bernharddorp en Zinkkampoe kopen volgens Pinas liever vlak bij de Chinese supermarkt hun groenten. “Mi hopu taki nanga den ontwikkeling fu now sma sa kon bai gruntu dyaso. Want vroeger was het niet zo. Nu hebben mensen hun eigen vervoer, maar ze willen gewoonweg niet naar hier komen.”

Bekijk hier de video’s van de vernieuwde markt:

[quads id=1]

Foto op de facebook pagina van de Moengo Markt
Geschreven door: Ricky Wirjosentono
Bron: Lees meer in de DWT krant
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.