Familie uit Suriname doet aangifte tegen gewelddadige en schietende agenten

politie Paramaribo

Suriname ~ Familie ontstemd over disproportioneel optreden politie. De familie L. deed aangifte bij OPZ terzake excessief geweld en disproportioneel optreden van twee politiemannen van recherche Oost te Suriname.

[quads id=1]

Familie uit Suriname

In verband met dit geval heeft de familie de DBS krant benaderd. Volgens het slachtoffer K.L. werd hij op zaterdag 19 januari door twee agenten van de recherche ‘Oost’ benaderd. Om antwoord op de vragen van de agenten te geven, vond K.L. het noodzakelijk om het vonnis van de rechter in een civiel proces uit zijn woning te halen en daarna de agenten te woord te staan. Volgens K.L. werd dit hem niet in dank afgenomen en werd hij toen aangevallen door beide agenten.

[quads id=1]

Aangevallen door de agenten

Een van de agenten die daar was geweest, is naar zeggen van K.L. een familie van de tegenpartij in dit proces. Hij vindt dat de politieman in dit geval misbruik heeft gemaakt van zijn macht. K.L. werd toen hardhandig aangepakt, zijn neefje en zijn moeder (72 jaar) probeerden tijdens de aanhouding de politie te belemmeren in hun optreden. Zij vonden het optreden van de agenten disproportioneel, vandaar dat zij zich hebben verzet.

[quads id=1]

Geschoten met hun wapen

Tijdens hun optreden hebben de agenten van Suriname een aantal keren geschoten met hun dienstwapen. Niemand is daarbij gewond geraakt door politiekogels, echter hebben K.L. en zijn 17-jarige neefje blauwe plekken van de mishandeling overgehouden.

In verband met het onderzoek heeft Dagblad Suriname de politie van regio Oost gebeld. Volgens de verantwoordelijke blijkt dat de politie in dit geval een opdracht had van de advocaat-generaal om de persoon K.L. over te brengen en hem in verband met een heronderzoek wederom te horen.

In opdracht

Bij het overbrengen van deze persoon hebben de familie en K.L. zich hevig verzet. De politiemannen die ter plaatse waren, hebben het verzet gebroken en hebben K.L. en zijn 17-jarige neefje overgebracht naar het bureau. Beide personen werden verhoord en voorgeleid bij de hulpofficier. Frappant in deze is dat geen van beide bij de voorgeleiding de hulpofficier heeft voorgehouden over de mishandeling.

[quads id=1]

Uit de hand gelopen

Zaken zijn inderdaad uit de hand gelopen. Ook een van de agenten heeft een zwelling opgelopen tijdens de aanhouding. De politie zegt dat een verhoor op het bureau wordt afgenomen en niet thuis, zoals de verdachte het wenste. Na het verhoor zijn beide verdachten na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie en na ernstige waarschuwing heengezonden.

Heen gezonden

OPZ heeft deze zaak in behandeling. Zij zullen onderzoeken in hoeverre er sprake was van excessief geweld en disproportioneel optreden van de twee agenten. De familie is benieuwd te weten welke handelen van hun 72-jarige moeder ertoe heeft geleid dat de politie een aantal schoten moest lossen.

Geschreven door Saskia Bandhan
Bron: Lees meer in de DBS krant
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.