Video – Suriname is voorbereid op eventuele uitbraak van dengue

Suriname dengue regen

Suriname ~ ‘WE ZIJN VOORBEREID OP EEN EVENTUELE UITBRAAK VAN DENGUE’. Het ministerie van Volksgezondheid raadt aan om broedplaatsen voor muskieten te elimineren.

[quads id=1]

Dengue Suriname

“We zijn voorbereid op een eventuele uitbraak van dengue, maar zorgen ervoor dat het niet zo ver komt”, vertelt Raoel Swedo van de afdeling Public Relations van het ministerie van Volksgezondheid. De krant sprak hem naar aanleiding van de dengue-epidemie die op dit moment woedt in het Caribisch gebied.

[quads id=1]

Berichtgeving vanuit Carpha, de regionale gezondheidszorgorganisatie waarvan Suriname lid is, heeft op 18 januari bevestigd dat er een epidemie is.

Dengue epidemie

De eerste gevallen deden zich voor in december op Jamaica. Volgens de Jamaica Observer zijn daar vijf dagen geleden al 830 gevallen geregistreerd.

“We hebben intussen over incidentele gevallen gehoord, maar het is niet zo alarmerend als in andere landen in de regio,” zegt Swedo. Een aantal kan hij echter niet noemen. “We krijgen moeilijk cijfers binnen vanuit de poliklinieken, maar zodra wij weten in welk gebied of wijk een denguegeval is geregistreerd wordt direct actie ondernomen.”

dengue Suriname
Het ministerie van Volksgezondheid raadt aan om broedplaatsen voor muskieten te elimineren. Foto: dWT Archief

Wanneer ergens een denguegeval is, wordt de omgeving bespoten en krijgen mensen het advies om geen broedplekken te creëren voor de Aedes aegypti, de muskiet die drager is van het virus.

[quads id=1]

Drager muskiet

Swedo zegt dat via het Bureau Openbare Gezondheidzorg (BOG) instellingen zoals bejaardentehuizen, ziekenhuizen en gezondheidspoli’s op de hoogte zijn gesteld en opgeroepen worden waakzaam te zijn.

“Het gaat vooral om kwetsbare groepen die snel vatbaar zijn voor deze ziekte, mocht het zijn dat ze worden gestoken.” Op de vraag of ook reisbureaus officieel bericht hebben ontvangen van de gezondheidsautoriteiten kon Swedo geen duidelijk antwoord geven.

[quads id=1]

Mohammed Yusuf, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten stelt dat er nog geen officieel bericht is ontvangen vanuit het ministerie van Volksgezondheid of BOG. “Zodra wij bericht krijgen, geven wij het door aan onze leden.

Reisagenten

Ook als er iets bekend is via de media, geven de reisagenten voorlichting en reisadvies aan hun cliënten. Veiligheid van onze clienten is zeker belangrijk”, zegt Yusuf.

2009 voor het laatst

Volgens Carpha werd in 2009 voor het laatst een dengue-epidemie geregistreerd in het Caribisch gebied. In 2014 was er een epidemie van chikungunya en in 2016 van zika. Carpha verwacht nu niet zo’n grote uitbraak van dengue als tien jaar geleden, maar adviseert lidlanden toch voorzorgsmaatregelen te nemen.

Bekijk hier een video met extra informatie over de ziekte:

[quads id=1]
Kijk hier ook naar een video over e[en 4-jarig meisje dat vorige week in Jamaica overleed aan de gevolgen van dengue:

Eerdere berichten:

Video – Lichte toename van dengue-gevallen. Let op stilstaand water!!

Waarschuwing – Kleine regentijd: Risico op toename dengue, zika en chikungunya

Geschreven door Amanda Palis
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.