‘Desi Bouterse in 2020 weer president’ – Suriname

Bouterse Suriname

Suriname ~ ‘BOUTERSE IN 2020 WEER PRESIDENT’. Desi Bouterse (m) heeft volgens LC Media de beste kansen voor de derde keer president van Suriname te worden in 2020.

[quads id=1]

Bouterse Suriname

Als NDP-voorzitter Desi Bouterse vóór de verkiezingen van 2020 niet dood gaat of als zich geen “bevlogen nieuwe politieke leider” aandient als alternatief, wordt hij voor de derde keer president van Suriname. Zo luidt de conclusie van onderzoeksbureau LC Media na analyse van de huidige politieke situatie.

[quads id=1]

Voor de NDP is het van groot belang dat de voorzitter in leven blijft, omdat hij “nog steeds super populair is”.

Super populair

Mét Bouterse heeft de partij niets te vrezen en wint zij met gemak weer de verkiezingen, ondanks het verlies van enkele parlementszetels. LC Media: “Als Bouterse komt te ontvallen vóór de verkiezingen van 2020, valt de NDP echter in minstens drie partijen uiteen en kan zij verkiezingswinst vergeten.”

Volgens het bureau is Abop-leider Ronnie Brunswijk de enige politieke leider “die enigszins aanspreekt en in staat is het aantal zetels van zijn partij, Abop, significant te verhogen.” PL-voorzitter Paul Somohardjo en VHP-leider Chandrikapersad Santokhi worden volgens de analyse de grote verliezers.

Somohardjo grote verliezer

Somohardjo omdat zijn partij van de oppositiepartijen de meeste zetels inlevert en Santokhi omdat hij in de waan leeft dat hij de VHP “ontzettend groot heeft gemaakt”. Dit terwijl de VHP juist een zetel inlevert. LC Media geeft niet aan op grond waarvan de conclusies worden getrokken. In 2015 hield ze samen met de Nederlandse enquêteur Maurice de Hond in aanloop naar de verkiezingen dat jaar een opiniepeiling. Deze keer is er geen enquête gehouden.

[quads id=1]

Geen peiling gehouden

“Er is geen peiling gehouden zoals wij dat in 2015 hebben gedaan. Wij hebben geen huis aan huis enquêtes gedaan. Wij hebben verschillende zaken bekeken en hebben alles bij elkaar gebracht en een analyse gemaakt. Hierbij zijn er een aantal axioma’s gesteld. Zo zijn wij nog steeds uitgegaan van de cijfers van het ABS, de laatste volkstelling”, zegt Carlos Durham van LC Media aan de Ware Tijd.

Volgens LC Media maakt NPS-voorzitter Gregory Rusland weinig indruk en groeit de NPS onder zijn leiding niet. “De nieuwe voorzitter Ronnie Asabina van de BEP en Steven Alfaisie van DOE moeten zich nog bewijzen en kunnen eventueel een lichte groei voor hun partijen realiseren. DA’91 en de SPA zullen met elkaar samen moeten gaan willen zij in Paramaribo een zetel behalen”, aldus het bureau.

[quads id=1]

Geen zetels voor de nieuwe partijen

De nieuwe politieke partijen STREI, PRO en PPSS slaan volgens de analyse niet aan en behalen geen zetel. Bij een eventuele samenwerking met elkaar en met DA’91/SPA, behaalt die ‘grote combinatie’ maximaal 2 zetels. De NDP zal volgens LC Media de meeste zetels inleveren maar na de verkiezingen van mei 2020 met 22 zetels de grootste politieke partij in Suriname blijven.

Indien vandaag de verkiezingen gehouden zouden worden, zou de zetelverdeling er volgens het bureau als volgt uitzien: NDP 22 zetels; VHP 8 zetels; Abop 8 zetels; NPS 3 zetels; PL 3 zetels; BEP 3 zetels; DOE 1 zetel; PALU 1 zetel; HVB 1 zetel; Combinatie DA’91/SPA 1 zetel. Enkele kleine verschuivingen zijn mogelijk.

PL van Somohardjo wordt in percentages uitgedrukt de grote verliezer, omdat deze partij van vijf parlementszetels terug zal vallen naar drie, een achteruitgang van 40 procent. Bij de NDP is dat een terugval van 15 procent. Met één zetel verlies gaat de VHP met 11 procent achteruit. Santokhi is daardoor toch dé grootste verliezer volgens LC Media.

[quads id=1]

Santokhi minst geliefd

“Immers de huidige VHP-leider pretendeert van de partij een ‘nationale partij’ te hebben gemaakt waardoor ze zo groot is geworden, dat hij het volk vraagt de VHP 28 zetels te geven. (zie video) Volgens de analyse van LC Media is Santokhi tot op heden echter “de minst populaire- en minst geliefde leider van de VHP ooit en de partij groeit absoluut niet onder zijn leiding”.

Abop zal de enige partij zijn die met grote sprongen vooruit zal gaan. Volgens de analyse van LC Media behaalt deze partij acht DNA-zetels en groeit daarmee met 60 procent. “Hiermee is Ronnie Brunswijk de absolute winnaar van de verkiezingen, indien deze vandaag zouden worden gehouden.”

[quads id=1]

BEP zal een groei doormaken onder leiding van Asabina. De partij zou volgens CL Media gaan van 1 naar 3 assembleezetels. De BEP is bij de laatste verkiezingen echter met twee zetels in het parlement gekomen: Celsius Waterberg en Rudolf Zeeman. Waterberg heeft zich intussen afgescheiden.
Geschreven door Ivan Cairo
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.