Bewoners Wintiwai willen geen begraafplaats in de buurt ~ Paramaribo Suriname

wintiwai Paramaribo

PARAMARIBO – Bewoners van woonproject Wintiwai zijn tegen de bouw van een uitvaartpark door Uitvaartverzorging M.J. Poese.

[quads id=1]

“Er zullen gevaarlijke stoffen vrijkomen tijdens het cremeren van mensen en onze kinderrijke buurt zal blootgesteld worden aan de gevolgen daarvan.

Wintiwai Paramaribo

Niemand is het eens met wat hier wordt opgezet. De bouw moet onmiddellijk worden gestopt!”, stelt Regenus Avé, bewoner van het project.

De mensen zijn donderdag getogen naar het terrein aan de Draibatrastraat waar er een begraafplaats, mortuarium en crematorium komen. Het uitvaartbedrijf heeft hiervoor een vergunning.

[quads id=1]

Grote leugen

“Er wordt beweerd dat er buurtonderzoek is gedaan, maar dat is een grote leugen”, zegt Avé. De burgers hadden volgens hem van informele bronnen vernomen dat er een zinkplaten- of softfabriek zou worden opgezet.

Wintiwai Paramaribo
Bewoners Winti Wai op het terrein van het uitvaartpark. Foto: Gilliamo Orban

Een andere buurtbewoner, Reuel Koanting, geeft toe dat toen begonnen werd met de bouw de bewoners geen informatie zijn gaan zoeken bij de overheidsinstanties. “Naarmate de bouw vorderde, hebben we een degelijk onderzoek gedaan. Maar dc Remy Pollack zegt dat hij hiervan niets weet.”

Niet op de hoogte

De burgervader beweert ook tegenover de Ware Tijd niet op de hoogte te zijn van deze zaak. Hij volstaat met: “De dc verstrekt geen vergunning.”

[quads id=1]

Riaaz Poese, directielid van het uitvaartbedrijf, vertelt dat het crematorium een heel moderne oven krijgt. “Er zal wel uitstoot zijn, maar dat kan je vergelijken met de stoffen die vrijkomen bij een hamburgerbedrijf. Bij zo een bedrijf komt er zelfs meer uitstoot vrij dan uit onze oven.”

Geur van BBQ

Hij heeft vernomen dat de mensen zeggen dat ze de geur van barbecue zullen ruiken. “Dat is Bull S! Je hebt sommige mensen die ons tegenwerken.”

Onderstaand bericht plaatsten de bewoners op Facebook:
Ingrijp President urgent en noodzakelijk. Reagie op bericht van Poese: bewoners Winti Wai hoeven niet te vrezen voor crematorium.
Met verbazing hebben wij kennis gemomen van het bericht van Poese op Face Book d.d. 09 januari 2019. Nauwelijks is het mooi jaar begonnen of wij, bevolking van het gebied wordt opgeschrikt door dit bericht. Wij leven in een wereld en meer nog in een land waarbij mensen geen of weinig rekening houdt met elkaar.

[quads id=1]

Er zijn in Wintiwai verschillende bevolkingsgroepen die er wonen. Wat past bij dr andere past niet bij de anderen. Sedert wanneer zet men zoiets neet zonder de bevolking te consulteren? Eie zijn de bestuursopzichters die de buurt hebben geconsulteerd. Zijn alle groepen geconsulteerd. Zijn de gemeenten en kerken geconsulteerd. Zijn de gezinnen, de scholen, de culturele groepen, de sportverenigingen, de ouderen etc gehoord? Ik denk dat men ons voor dom en achterdochtig houdt. Eveneens is het onbekend welke commissaris die vergunning heeft verstrekt. Wintiwai lijkt wel een verloren buurt. We zitten al opgescheept met een..pension en dan komt dit nog erbij. Wij bevolking van wintiwai willen geen Crematorium, begraafplaats, koelfaciliteiten etc in de buurt van wintiwai. De eigenaar zal de vergunning teruggeven aan die bedoelde BO’S en commissaris. In elk geval roep ik de bewoners van Wintiwai op, groot en klein op te komen hiertegen. Stop bouw motuarium, crematorium en koelfasciliteiten etc. nu. Tot zover voorlopig. Tot betoog en demonstratie toe.
Wij leggen dit aan onze zeer geachte President en zien uit.

Bewoner Wonitiwai In hart en nieren

Geschreven door Gilliamo Orban
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.