Video’s – 22-jarige zwangere Tursila Taloon nog niet gevonden na dodelijk bootongeluk Suriname

Bootongeluk Suriname

Suriname ~ ‘Veel hoop hebben we niet meer’ “We kijken nog wat er in een week kan gebeuren.

Bootongeluk Suriname

Maar veel hoop hebben we niet dat we haar lichaam zullen vinden”, zegt Richard Taloon, de broer van Tursila Taloon (22), de enige persoon van wie het lichaam niet is geborgen na het bootongeluk op de Coppenamerivier in Suriname nabij Kalebaskreek op 28 december. Daarbij kwamen twaalf mensen om.

31 passagiers

Van de 31 passagiers hebben acht kinderen en vier vrouwen het leven gelaten. Het 4-jarige zoontje van de zwangere Tursila behoort ook tot de doden. “Mijn zwager was met familieleden gaan zoeken in het bos in de buurt waar het ongeluk is gebeurd, maar ik heb niets meer van hem vernomen”, zegt Taloon. Deze zoekactie heeft plaatsgevonden na de begrafenis van acht personen uit het inheemse dorp Grankreek, op 5 januari te Groningen, Saramacca.

Kerkdienst

Tursila was ook van dit dorp. “We zien nog hoe we dit verlies moeten afsluiten. Misschien zullen we een kerkdienst houden om haar te gedenken en daarbij moeten we een soort afscheidsgroet doen”, zegt de aangeslagen broer. Er is volgens hem ook op een traditionele wijze geprobeerd om het lichaam van zijn zus boven water te krijgen. “Kande a ben ati bron en a no ben wani sori en srefi, maar toch a no kon na loktu”, verzucht Taloon.

Bootongeluk Suriname
Foto van BIC Wanica Zuid-Oost
Traditionele plechtigheid

Blijkbaar weet kapitein Conchita Alkantara van Kalebaskreek niet dat die traditionele plechtigheid is uitgevoerd, omdat ze graag wil dat de familie die nu doet. “Want dat deden onze ouderen en het lijk kwam naar boven”, zegt ze. Ook zij heeft geen geloof dat het lichaam ooit geborgen zal worden. “Misschien zit ze vast tussen takken in het water de zijkant van de rivier. Of het lijk is richting zee gegaan”, veronderstelt het dorpshoofd.

We zoeken niet meer

“Wij zoeken niet meer, maar als we op de rivier zijn, kijken we extra uit als we wat kunnen zien”, voegt ze eraan toe. Ze is na de begrafenis niet benaderd door familieleden van Taloon over een mogelijke nieuwe zoekactie. De politie was maandag in het dorp en de kapitein heeft van agenten begrepen dat zij nog op zoek zijn naar het lichaam.

De laatste uitvaart was van de drie kinderen Monjok. Bekijk hier de video (nogmaals) daarvan. en kijk ook naar de overige video’s:

Geschreven door Gilliamo Orban
foto van BIC Wanica Zuid-Oost
Bron: DWT