Video’s – Drama. Klein kind valt in 110 meter diepe put. Buitenlands nieuws Spanje

kind Spanje

Spanje in de ban van peuter Yulen in 110 meter diepe put. Een twee jaar oud jochie uit Málaga beheerst sinds gisteren het nieuws in Spanje.

Hij viel tijdens een familie-uitje in de bergen in een waterput van zo’n 110 meter diep en 25 centimeter breed.

Spaanse media houden liveblogs bij over de zoekactie naar peuter Yulen, omschreven als ‘een race tegen de klok’. De put is een prospectiegat dat werd gegraven om te zoeken naar water. Reddingswerkers zoeken er al zeventien uur naar sporen van de vermiste peuter uit de wijk El Palo in Málaga.

Vermiste peuter

Hij viel gisteren omstreeks 14 uur in het boorgat. De omstandigheden waaronder dat gebeurde, zijn nog onduidelijk.

Het boorgat bevindt zich op privéterrein en het is niet duidelijk of het was afgedekt of op een andere manier was beveiligd. De ouders van Yulen volgen de zoek- en reddingsactie op de voet en waren ook afgelopen nacht aanwezig ondanks het advies om rust te nemen en te gaan slapen.

Zakje snoep

Het drama met Yulen vond plaats tijdens een uitje met zijn ouders naar hun weekendhuisje in Totalán, een bergdorp ten noordoosten van Málaga. De vader van de peuter sloeg omstreeks 14 uur alarm. Sindsdien zoeken zo’n honderd brandweerlieden, politiemensen en leden van de civiele bescherming naar sporen van het ventje.

Ze krijgen hulp van speciale bergreddingsteams en duikers. Er wordt gezocht met speciale robotcamera’s aan kabels die in het gat zakken.

Geen andere geluiden

Tot nu toe werden geen hulpkreten of andere geluiden van de vermiste peuter opgevangen, zo verklaarde de brandweercommandant van Málaga die de zoek- en reddingsactie leidt. Het enige spoor is volgens hem een zakje – volgens plaatselijke media gevuld met snoep – dat Yulen bij zich had tijdens het ongeluk. Het zakje was te zien op beelden van een robotcamera.

Die beelden hebben verder nog niets opgeleverd. Dat komt mede doordat de camera niet verder komt dan zo’n zeventig meter diep.

De peuter moet zich nog dieper in het boorgat bevinden. Het is niet bekend of er water in de put staat.

kind Spanje
De put waar het kind in zou zitten
Drie opties

Reddingswerkers hebben aan de bovenkant van het gat zo’n 30 centimeter aarde verwijderd maar kunnen naar eigen zeggen niet verder graven. Dit vanwege de kans op instorting van het boorgat, waarin zich al een aardverschuiving zou hebben voorgedaan, en omdat de ondergrond rotsachtig is.

Volgens de woordvoerder van de guardia civil worden momenteel drie opties onderzocht om Yulen te lokaliseren en te redden. De eerste is het afgraven van alle aarde om het boorgat heen.

Graven naar de put

De tweede optie is het graven van een verticale tunnel parallel aan het boorgat om van daaruit een opening te maken naar de plek waar de peuter zich bevindt. Optie nummer drie is een redding via het boorgat zelf.

Een regeringsvertegenwoordiger noemt de zoek- en reddingsactie ‘erg complex’. ,,De ondergrond is moeilijk te bewerken en het boorgat is erg smal, vochtig en koud’’, verklaarde Maria Gámez Gámez ter plaatse aan de media.

Volgens haar is het technisch onmogelijk om iemand uit zo’n smalle put te redden maar bestaan er technologieën om toegang te krijgen tot diepe en smalle plekken zoals deze. ,,Alle technisch mogelijke oplossingen worden onderzocht om de peuter te lokaliseren en te redden.’’ Tal van gespecialiseerde bedrijven hebben volgens de regeringsvertegenwoordiger alternatieven aangedragen.

Het incident met Yulen is volgens Spaanse media het tweede drama in zeven maanden tijd voor de familie. Die verloor in mei vorig jaar de drie jaar oude Oliver. Het ventje kreeg een hartaanval tijdens een korte wandeling met een familielid. Yulens broertje was drie weken eerder opgenomen in het ziekenhuis nadat hij op straat in elkaar was gezakt. Artsen slaagden er niet in vast te stellen waardoor dat kwam.
Bekijk hier de verschillende video’s ervan: