“De douane gaat niet vrijuit.” Meer over de 2300 kg cocaïne in de haven Suriname

Drugs Suriname Paramaribo

Suriname ~ Afgaand op scheefgegroeide procedures bij het werk van de douane, bestaat een redelijke kans dat ambtenaren bij deze dienst hun medewerking hebben verleend in de poging om de 2.300 kilogram cocaïne, die dinsdag is onderschept op de Jules Sedney Haven, naar het buitenland te smokkelen.

[quads id=1]

Douane Suriname

“De douane gaat niet vrijuit.” Zo stelt een ingewijde die bekend is met de processen bij de douanedienst tegenover de Ware Tijd. De drugs waren verstopt tussen rijst in containers die al waren gescreend en verzegeld door de douane. De ingewijde legt uit dat een douaneambtenaar, volgens de gebruikelijke werkwijze, fysiek aanwezig hoort te zijn bij het inladen van een container. “Maar dat is slechts theorie.”

[quads id=1]

Vanuit diens jarenlange ervaring dichtbij de dienst schetst de informant een scheefgegroeide situatie waarbij de douane het verzegelen van de container (bewust) uit handen geeft aan de inklaarder. “Het is natuurlijk een ernstig plichtsverzuim, want de douane hoort dat te doen.” De informant legt uit dat de douaneambtenaar tegen betaling het spelletje meespeelt. “Hij strijkt zijn geld op en weet verder van de prins geen kwaad. Struisvogelpolitiek.”

Wat volgens de ingewijde ook erop duidt dat de douane niet vrijuit gaat, is het verschil in de rijstverpakkingen waarin de drugs waren verstopt. “Als je kijkt naar de fotobeelden van de onderschepte drugs, zie je duidelijk het verschil in verpakkingen: waarin drugs zit en waarin rijst zit. De verpakkingen met drugs zijn rechthoekig. Daar zie je al duidelijk een verschil.”

[quads id=1]

Het is volgens de kenner ondenkbaar dat dit de douane niet meteen is opgevallen. “Dat is het eerste wat de douaneambtenaar die belast was met de controle zou moeten zijn opgevallen en hij zou daarnaast steekproeven moeten nemen om te kijken of er daadwerkelijk alleen maar rijst wordt ingeladen (gezien de grote hoeveelheid, …red.).”

Joyce de Vlugt, voorzitter van de Douanebond, kiest ervoor om niet in te gaan op de mogelijke betrokkenheid van douaneambtenaren bij deze megadrugszaak. “Wij moeten rustig het onderzoek van de bevoegde instanties afwachten en geen nodeloze conclusies trekken.”

[quads id=1]

Voor haar is de ontdekking van de drugs een “grote prestatie” van de douane en wel de afdeling Port Control Unit, een gemengd team van de douane en politie met aan het hoofd een douanechef. “De douane heeft dus heel goed werk verricht. Wij kijken met het oog hierop uit naar de juiste tools die nog aan de douane moeten worden aangereikt om het werk efficiënter te doen.”

[quads id=1]

Overigens, de bondsvoorzitter beweert dat het niet de eerste keer is dat er zo een grote lading drugs wordt gevonden. In 2017 zouden er volgens haar in drie maanden tijd respectievelijk 1.980 om 2.500 kilogram cocaïne zijn onderschept op de Jules Sedney Haven.

Geschreven door  Merredith Bruce
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.