Video – Zware windstoten en hoog water zorgen voor problemen in Nederland

Storm Nederland

Nederland ~ Een stormachtige wind raast dinsdag over Nederland. Op de Wadden werden in de ochtend al windstoten van meer dan 100 kilometer per uur gemeten. KLM heeft uit voorzorg 159 vluchten geschrapt.

[quads id=1]

Wind in Nederland

Vooral de kustprovincies zullen de hele dag hinder ondervinden van de harde wind, waarschuwt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza.

“Het gaat te ver om van een echte storm te spreken”, legt hij uit. “Maar het is lang geleden dat we voor een langere periode stormachtig weer van dit kaliber hebben gehad in Nederland. De herfst was opvallend rustig; we zijn dit onstuimige weer niet meer echt gewend.”

[quads id=1]

Rustige herfst

De windstoten gaan op verschillende plekken gepaard met forse regenbuien. In de loop van de middag zal het, zeker landinwaarts, enigszins kunnen opklaren.

KNMI heeft voor hele dag code geel afgegeven

Toch heeft het KNMI een code geel afgegeven voor grote delen van het land. De weerwaarschuwing geldt tot zeker 21.00 uur. De meteorologische dienst waarschuwt dat ook dieper landinwaarts in de noordelijke helft van het land zware windstoten kunnen voorkomen.

Video

[quads id=1]

Storm Nederland
Foto uit AD

De verwachte zware ochtendspits lijkt voorlopig mee te vallen. Rijkswaterstaat meldt rond 8.00 uur 57 files met een totale lengte van 221 kilometer.

KLM schrapt vluchten

KLM heeft 159 Europese retourvluchten geannuleerd in verband met de verwachte hinder door de storm rond Schiphol. De passagiers zijn op de hoogte gesteld en omgeboekt.

[quads id=1]

De vliegmaatschappij meldt op haar website dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen en annuleringen in verband met de hinder door de harde wind rond luchthaven Schiphol.

1 baan

Schiphol kan dinsdag slechts gebruik maken van één start- en landingsbaan. “De wind is zodanig hard en uit een ongunstige richting dat op Schiphol alleen de Buitenveldertbaan beschikbaar is”, zegt een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland.

“De actuele situatie is precies zoals we verwacht hadden. Daardoor is er verminderd vliegverkeer en dat zal voorlopig ook zo blijven. Van deze wind worden we niet heel enthousiast. We kunnen dus nog niet roepen wanneer er weer meer banen open kunnen.”

Waterschap Hunze en Aa’s sluit dijkdoorgangen af

Het waterschap Hunze en Aa’s sluit dinsdagochtend om 8.45 uur de coupures (dijkdoorgangen) af en start om 11.00 uur met een volledige dijkbewaking. Het waterschap verwacht dat het water bij Delfzijl dinsdag rond 12.50 uur een hoogte van 4,20 meter boven NAP bereikt.

[quads id=1]

Op maandagavond werd nog uitgegaan van een waterstand van 3,40 meter boven NAP. Maandag riep het Groningse waterschap Noorderzijlvest mensen op de dijk bij Delfzijl niet meer op te gaan wegens de verwachte hoge waterstand.

Hoge waterstand

Door de harde wind in combinatie met springvloed bestaat het risico dat de inhoud van de containers die vorige week op de Noordzee van een schip afvielen de dijken beschadigt.

Bekijk hier wat video’s erover:

[quads id=1]

En hier het weerbericht van vandaag:

Bron: Nu.nl
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.