Uitvaart kinderen Monjok vandaag in Wanica – Suriname

boot Suriname

Suriname ~ ‘TOCH WAN SUMA E MANKERI’. Honderden mensen stroomden zaterdag naar het inheemse dorp Grankreek in Saramacca te Suriname om acht van de twaalf slachtoffers van het bootongeluk de laatste eer te bewijzen.

[quads id=1]

Boot Suriname

Drie vrouwen en vijf kinderen van het dorp zijn zaterdag begraven op de rooms-katholieke begraafplaats te Groningen. De ramp, op 28 december 2018 op de Coppenamerivier nabij Kalebaskreek, heeft de samenleving in diepe rouw gedompeld.

[quads id=1]

boot Suriname
Op de rooms-katholieke begraafplaats te Groningen werden de slachtoffers van het bootongeluk begraven. Foto: Stefano Tull

Rond half één ’s middags is het druk op de Vankweg die door Grankreek loopt. In huize Narsingh heerst een droevige sfeer. Dino Jubithana komt huilend uit de rij van mensen die afscheid nemen. “De mensen waren gezellig en ik kon altijd grappen met ze maken, maar nu ga ik ze nooit meer levend zien”, snikt hij.

[quads id=1]

Ze waren gezellig

Het gaat om zijn dierbare familieleden Annetje Narsingh (69), haar dochter Elisa Narsingh (41) en kleindochter Decharel April (4).

Verderop in het dorp zijn de lijken opgebaard van Helga Hanoeman-Biswane (30), Archana (6) en Anjenie (1) Hanoeman en Chenilio Taloon (3).

Verkeerd lichaam in de kist

In de kist van Djisrijel Biswane (4) bleek het lichaam van Chivaro Monjok (3) te zijn opgebaard. Nadat een familielid dit ontdekte, is de kist direct teruggebracht naar het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Het ontzielde lichaam van Djisrijel was nog in het AZP; het was te laat om hem nog naar Grankreek te brengen. Zijn kist is daarom direct naar de rooms-katholieke kerk van Groningen gebracht, waar de kerkdienst werd gehouden. Daar ontbrak nog één kist, die van de zwangere Tursila Taloon (22) uit Grankreek: haar lichaam is nog niet gevonden.

[quads id=1]

Hoop niet opgegeven

“Mi luku ala den grebi, ma a s’sa ben mankeri en dat ben hati”, zegt Richard Taloon, broer van Tursila. Of dorpelingen van Kalebaskreek nog zoeken naar het lijk, weet hij niet. “Maar we hebben de hoop niet opgegeven. We gaan praten met de mensen van Kalebaskreek om toch een korte zoekactie te houden.”

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vertegenwoordigde president Desi Bouterse. “Ik voel hoe jullie treuren, maar Jezus zegt: laten de kinderen bij me komen en de zekerheid is er dat de kinderen bij God zijn”, zei Ferrier. Belangrijk is volgens haar dat de nabestaanden kracht putten om door te gaan met leven.

[quads id=1]

De minister

Lloyd Read, voorzitter van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen in Para, wees naar de acht kisten en zei dat dit het moment is voor de inheemsen om de gelederen te sluiten. “Er is geen tijd om ruzie te maken. Waar er ruzie is, laten we daarmee ophouden. Laat de inheemse gemeenschap in Suriname een eenheid vormen. We moeten weer trots op elkaar zijn”, motiveerde hij de aanwezigen.

De uitvaart van Chivaro (3), Ochinio (6) en Larissa (7) Monjok is vandaag (maandag) te Welgedacht A in Wanica.

boot Suriname
R.I.P nichtje Larissa monjok ,neefje Orsinjo Monjok, en neefje Shivano Monjok het is hard drie in één klap kwijt. C. Balker

Kijk hier naar de video van de uitvaart:

Geschreven door Gilliamo Orban
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.