Video – De switwatra op het Onafhankelijkheidsplein te Paramaribo gaat door! Owru yari Suriname

vakantie Suriname

Suriname ~ De traditionele switwatra op het Onafhankelijkheidsplein te Paramaribo op owruyari wordt gewoon voortgezet ondanks kritiek vanuit de samenleving.

[quads id=1]

Owruyari Suriname

Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi fu Afrikan Srananman, die de organisatie op zich heeft, stuit nog steeds op onbegrip van christelijke kerken op deze traditie. “Na bijkans 25 jaar is dat jammer. Maar wij gaan door, omdat dit onderdeel is van onze zwarte beschaving en een beschaving is door God gegeven.”

[quads id=1]

Door God gegeven

“Het zit in onze culinaire gewoonten, godsdienst en klederdracht, dus ik vind dat men dat ook moet respecteren. Wij zullen dit erfgoed blijven stimuleren, omdat de Unesco ook vraagt dat je de eigen cultuur, beschaving promoot en men moet niet proberen tradities van je af te nemen”, zegt Wijngaarde.

Afrikaanse tradities

De feydrasi-voorzitter is de aanvallen op de Afrikaanse tradities al gewend en laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. Zoals gebruikelijk wordt de feydrasi gesteund door de brandweer die net als de voorgaande jaren op de laatste dag van het jaar de kappa met water vult.

Bloemen en oliën

De bloemen en verschillende oliën voor de switwatra zijn dit jaar voorbereid door Vannessa Konigverander, Sandra Lecouvre en Gisla Boys. Samen met Rita Ravenberg hebben deze vrouwen het werk van ‘Ma Elly’ Purperhart in 2015 overgenomen. “Rita is er vanwege uitlandigheid dit jaar niet bij, maar ook ‘Ma Elly’ niet omdat ze vanwege haar hoge leeftijd niet meer goed ter been is”, zegt Wijngaarde.

[quads id=1]

In familieverband

De wasi is een oud cultureel gebruik dat in familieverband werd gedaan.

Het initiatief van de jaarlijkse wasi komt van wijlen Robert Wijdenbosch, nadat Elly Purperhart in 1993 samen met zeven anderen enkele historische plekken reinigde die dringend rust en rechtvaardiging nodig hadden. De wasi is nu een traditie geworden die ook is meegenomen in de Surifesta-festiviteiten. In 2011 nam de feydrasi de hele organisatie van Purperhart over, nadat zij te kennen gaf dat haar gezondheid het niet meer toeliet.

Switwatra

Als grani aan Purperhart heeft de feydrasi de activiteit de ‘Ma Elly Switwatra’ genoemd.

[quads id=1]

“We gaan haar die grani blijven geven, want zij heeft de famiri of pranasi kulturu tot een nationale kulturu gemaakt. En dit heeft ze gedaan ondanks alle druk van de kerk. Iets dat in een baka dyari werd gedaan, mag nu openlijk worden uitgevoerd”, benadrukt Wijngaarde.

Naks kwanzaa

vakantie Suriname

Ook dit jaar zal de zanggroep Naks Kwanzaa de sfeer op het plein muzikaal verhogen. Belangstellenden mogen ter plekke een wasi nemen of een fles meenemen om geheel in privésfeer een bad te nemen.
Bekijk hier een video over de ‘wereldberoemde’ switwatra:

[quads id=1]

Een lekker switwatra kun je natuurlijk ook thuis maken. Bekijk hieronder in de video hoe dat moet. Deel het met anderen:

Gerelateerde berichten:

Redactie: Het nieuwe jaren starten met een switwatra wasi

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.