Meer over de ‘zaak’ van omgekomen piloot uit Suriname, Perry van Ommeren

Suriname ~ De rechtbank in Amsterdam heeft een vordering voor schadevergoeding tegen Hans Moison, ex-directielid van De Surinaamsche Bank, afgewezen.

[quads id=1]

Piloot Suriname

Familieleden van de in april 2015 bij een crash omgekomen piloot Perry van Ommeren hadden de zaak aangespannen omdat Moison voor hun grievende uitlatingen over de overledene zou hebben gedaan in zijn boek. De goede naam en eer van Van Ommeren zouden volgens de nabestaanden zijn aangetast.

[quads id=1]

De bank

In zijn boek over De Surinaamsche Bank brengt Moison Van Ommeren in verband met creditcardfraude. Ten tijde van zijn overlijden deed de bank onderzoek naar deze zaak. Van Ommeren had zoals onderzoek had uitgewezen onrechtmatig vier miljoen US dollar met zijn creditcard opgenomen.

Immateriële schade

De eisers, broer, moeder en zus van Van Ommeren stellen immateriële schade te hebben geleden door de uitlatingen van het ex-directielid. De rechtbank oordeelt evenwel dat de uitlatingen niet onrechtmatig zijn jegens de verongelukte piloot indien hij nog in leven was geweest.
[quads id=1]

De bloemlegging plaats voor de familie Van Ommeren.
Perry van Ommeren, directeur van Atcar Chemicals, en zijn vrouw en twee kinderen kwamen twee jaar geleden om het leven bij een vliegtuigcrash in Fort Lauderdale, Florida.

[quads id=1]

Feiten

Volgens de rechtbank zijn de uitlatingen gebaseerd op feiten en niet onnodig grievend. De voorzieningenrechter oordeelt dat voor de uitlating in het boek ten tijde van de publicatie voldoende steun in de feiten bestond. Uit het BDO-accountantsrapport blijkt dat Van Ommeren bewust gebruik heeft gemaakt van een technische fout in het computersysteem van DSB.

Bijgeboekt

Hierdoor werden bedragen van de creditcardrekening wel bijgeboekt op de betaalrekening, maar niet afgeboekt van de creditcardrekening. Dit bleef lange tijd onopgemerkt omdat menselijke controle faalde.

Uit het rapport van de rechters blijkt verder dat de door Van Ommeren opgenomen bedragen in de loop der tijd in omvang toenamen. Uiteindelijk werd door hem totaal vier miljoen US dollar onttrokken. Voor de uiting is niet vereist dat Van Ommeren voor fraude moet zijn veroordeeld door de (straf)rechter. De voorzieningenrechter acht de formulering en inkleding van de uitlating van Moison overigens ook niet onnodig grievend.

[quads id=1]

Creditcard fraude

De naam van Van Ommeren was immers al eerder in Surinaamse media in verband gebracht met de creditcardfraude. Nu de uitlatingen niet onrechtmatig zijn geweest jegens hem, als hij nog in leven zou zijn geweest, is de vordering niet toewijsbaar, vonniste de rechtbank van Suriname. De piloot stortte op 12 april 2015 neer met een Piper PA-31-vliegtuigje dat hij bestuurde, nadat hij problemen aan de verkeerstoren had gemeld. Het vliegtuig boorde zich kort vóór de landing op de airport te Fort Lauderdale in de Verenigde Staten in de grond en vloog in brand.

4 mensen overleden

Bij het ongeluk kwamen ook de echtgenote en twee dochters van de piloot om het leven. Daags na zijn overlijden werd bekend dat De Surinaamsche Bank onderzoek deed naar de creditcardfraude. Vanwege deze issue zijn door de bank in Suriname maatregelen getroffen tegen medewerkers die onvoldoende controle zouden hebben uitgeoefend.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.