Politie Suriname doet inval in hotel te Paramaribo. Meerdere illegalen aangetroffen

politie Paramaribo

Paramaribo ~ Politie opent klopjacht op illegalen. De politie zal de komende periode korte metten maken met personen die illegaal in het land zijn.

[quads id=1]

Politie Paramaribo

Zij hadden tot afgelopen weekend de ruimte om zich op te geven bij Vreemdelingenzaken om hun verblijfstatus te legaliseren. Bij enkele hotels aan de Anamoestraat, zoals het hotel Conforto, was het maandagavond raak tijdens een razzia van de politie.

[quads id=1]

Er zijn 34 illegale Brazilianen aangehouden, 22 mannen en twaalf vrouwen. Ze zijn ondergebracht bij de vreemdelingenbewaring in afwachting van een besluit van het Openbaar Ministerie, volgens hoofdinspecteur Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Voorlichting.

[quads id=1]

Meerdere aangehouden

De mensen die zich hebben gehouden aan de meldingsplicht zijn heengezonden. “De politie-inval vindt plaats in het kader van de verhoogde veiligheid in het land, omdat er ook is gebleken dat sommige illegalen zich bezig houden met strafbare feiten. De politie zal zich niet alleen richten op Brazilianen, maar ook op andere illegale groepen”, zegt Naarden. Bij de razzia zijn volgens hem drie dozen sigaretten, zonder accijnszegels, in beslag genomen. “Dit is een economisch delict”, legt Naarden uit.

Inval in hotel

In het hotel heeft de actie een bittere smaak achtergelaten. Een medewerker weet te vertellen dat de receptionist een klap kreeg te incasseren toen de politie naar de reservesleutels vroeg. Daarmee werden de kamers geopend die op slot waren. Op een enkele na, zoals die van Rosa de Souza, die werd geforceerd.

[quads id=1]

“We werden allemaal naar de straat gedirigeerd, mijn kamer had ik op slot gedaan, maar toen ik terugkwam lag alles van me op de vloer. Ook de vracht die ik zou wegsturen, lag opengescheurd. De drie mobiele telefoons hebben ze niet meegenomen, wel het geld. Ik ben 460 US dollars kwijt.”

Geld meegenomen

De Souza is een maand in Suriname, haar overbuurvrouw slechts drie dagen. Lisa da Silva kan nog niet bevatten wat is gebeurd. “Ik stond te beven nadat ze aan de deur klopten en opeens met zijn vijven in mijn kamer stonden. Alles hebben ze overhoop gehaald. Waarom? Sommigen zijn misschien illegaal in het land, maar we zijn geen bandieten en we hebben ook onze rechten”, zegt Da Silva die jurist is.

[quads id=1]

Hij kreeg een klap

Het stoort haar dat de politie een jongeman een klap gaf, zijn broekzakken doorzocht en daar geld uit nam. Zijn halsketting is afgerukt en meegenomen. Op de vraag of ze vanuit haar beroep iets gaat doen tegen het brute optreden, zegt Da Silva dat ze zich liever erbuiten houdt. “Ik zit met de taalbarrière en de lokale wetten zijn mij onbekend. Ik weet alleen dat ze geen dingen mogen meenemen. Hopelijk kan de ambassade iets voor ons doen.”

[quads id=1]

Valse beschuldigingen

In het hotel verbleven ook enkele Dominicanen en Venezolanen. Een gast van marron-afkomst kan niet bevestigen of er spullen zijn meegenomen. “In elk geval niet van mij.” Naarden adviseert de mensen die geld en spullen hebben verloren om een klacht in te dienen bij het desbetreffende politiebureau. “De politie zal dit niet met een korreltje zout nemen, maar uit ervaring weet ik ook dat de mensen uit boosheid valse beschuldigingen uiten”, aldus de hoofdinspecteur.
Geschreven door Charles Chang en Gilliamo Orban
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar info@familienieuws.com en wij publiceren het gratis.