Dichter Michaël Slory uit Suriname is overleden.

overleden Suriname

EEN POËTISCHE KANKANTRIE GEVELD. Een van Surinames meest gerespecteerde dichters is woensdagochtend overleden.

[quads id=1]

Dichter uit Suriname

De afgelopen jaren was Michaël Slory (83) voor jongeren wellicht een wat zonderlinge persoon. Zijn lange witte haar en ongeschoren kaken waren karakteristiek, maar ook dat hij – hoewel diep voorovergebogen – altijd (bijna) overal naar toe liep. Aan dat laatste hield hij kuiten over die een twintigjarige atleet niet zouden misstaan.

[quads id=1]

Poëten uit Suriname

Michaël Slory behoorde tot de elite van de Surinaamse poëten. Slory, die Spaans gestudeerd heeft, schreef vooral politiek geëngageerde gedichten en publiceerde veel van zijn werken in zijn lijfblad de Ware Tijd. Daar bracht hij ook veel tijd door. In juni van dit jaar kwam van hem een bundel uit die, afwijkend van zijn normale stijl, veel proza bevat. Bovendien is de titel haast profetisch: ‘Alsof men alles loslaat’.

[quads id=1]

Voor DWT

De poëet was bijzonder gecommitteerd aan zijn werk en zijn land. Hoewel hij voor gek verklaard werd toen hij aan het eind van de jaren zestig naar Suriname terugkeerde, kon niets hem op andere gedachten brengen. Daarna schreef hij een poos nadrukkelijk in diep Sranan en verbreedde dat later met Spaans en Nederlands.

Zijn wijsheden

Zijn liefde voor de taal en het land beperkten hem niet. Met zijn werk becommentarieerde hij de sociale en politieke actualiteit van Suriname, de regio en andere delen van de wereld. Zijn wijsheid en wellicht zijn eeuwige eenvoud maakten hem groots; maakten hem tot een poëtische kankantrie.

Een kankantrie die op het eind door ziekte werd geveld. Misschien had hij gelijk toen hij in 1980 stelde: ‘Pikin aksi e fala bigi bon’.

Luister hier naar een gedicht van hem. Voorgedragen door Denis Jannah:

[quads id=1]

Luister hier naar een eerbetoon aan hem:

Foto van Radio10
Geschreven door Donovan Mijnals
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.