Politie valt verkeerd huis binnen en arresteert onschuldige jongens ~ Suriname

politie Suriname

Suriname -Politie valt verkeerde woning binnen in Suriname.  De broers Rivaldinho (16) en Quanito (19) Tieto kregen zondagmiddag omstreeks half drie de schrik van hun leven.

[quads id=1]

Politie Suriname

Zwaar bewapende politieagenten vielen hun huis aan de Sir Winston Churchillweg binnen en commandeerden hen om op de grond te liggen. Daarna werden ze geboeid afgevoerd. Ze werden verdacht van het plegen van een roofoverval, maar de politie bleek onschuldige burgers te hebben gearresteerd.

[quads id=1]

20 agenten

“De jongens zijn echt geschrokken en getraumatiseerd. Er kwamen plotseling ongeveer twintig agenten met grote geweren op ze af”, zegt een gebelgde Martha Tieto, tante van de jongens. De ressortcommandant van het politiebureau Livorno bood later zijn verontschuldiging aan. De familieleden vinden niet dat de politie zich er met een verontschuldiging van af kan maken.

“Het huis is overhoop gehaald en er zijn deuren kapot gemaakt. Ook ontbreken we geld dat blijkbaar gestolen is door de politieagenten”, zegt de tante. De familie zal een klacht indienen bij de afdeling Onderzoek Personeelszaken. Volgens Gerge Tieto, broer van de jongens, gaat het om honderd euro en 500 SRD. De vreemde valuta is een deel van een donatiebedrag dat hij vrijdag zou hebben ontvangen en maandag op de bank zou storten.

politie Suriname
Voorbeeldfoto politie Suriname Foto van Suriname Mirror

[quads id=1]

Surinaams geld, dat ook in dezelfde enveloppe zat met de 100 euro, is niet verdwenen. “Op een stuk papier stond ‘donatie’ en dat heeft hen misschien ervan weerhouden om meer geld te nemen”, vermoedt Tieto. De 500 SRD was van één van zijn broers. Tieto vertelt dat toen hij thuis aankwam, hij het huis overhoop heeft aangetroffen. Later heeft hij begrepen dat de politie ergens in de omgeving op hem wachtte. “Ik dacht dat wij zijn overvallen door rovers en zag mijn broers niet. Ik dacht dat ze verwond waren”, zegt hij.

Enkele ogenblikken daarna stopten voertuigen voor de woning met zwaar bewapende politieagenten. Daarna zag hij zijn broers die geboeid waren uit één van de auto’s stappen. “Ik vroeg aan de politie-inspecteur waarom mijn broers in de boeien waren geslagen. Ik kreeg van hem te horen dat ze verdachten zijn en het in de boeien slaan een wereldwijd protocol is.” Het ging om het Regio Bijstand Team onder leiding van Sergio Gentle.

[quads id=1]

Onder leiding van Gentle

Volgens Tieto zocht de politie ook naar een voertuig waarmee de roofoverval zou zijn gepleegd. Het zou om een auto gaan die zijn oom jaren geleden als sloopmateriaal heeft verkocht. Tieto beweert dat hij ook als verdachte naar het politiestation is gebracht. Onderweg naar het politiebureau kwamen ze hun oom tegen, die ook werd meegenomen. “Achteraf bleken we onschuldig te zijn en de ressortcommandant heeft omstreeks half negen ’s avonds aan elk van ons zijn verontschuldiging aangeboden”, zegt Tieto.

politie Suriname

Politievoorlichter Humphrey Naarden bevestigt dat de politie in de fout is gegaan. Het blijkt volgens hem dat er onjuiste informatie is ontvangen over rovers die niet lang terug betrokken waren bij een roofoverval, waarbij ze een groot geldbedrag hebben buitgemaakt. Van de ressort- commandant heeft Naarden vernomen dat de hoofdbewoonster heeft aangeven dat er deuren zijn vernield en geld is verdwenen.

[quads id=1]

Zij heeft volgens de commandant geweigerd om aangifte op het bureau te doen. Ze zou dat ergens anders doen. “Als er schade is, zal dat worden hersteld. Wat betreft het geld, zal de politie dat onderzoeken als er aangifte is gedaan”, aldus Naarden.

Geschreven door Gilliamo Orban
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.