Guno D. over dood vriendin Eartha: ‘De duivel moet in mij zijn getreden ~ Suriname

overleden Amsterdam Suriname

Suriname ~ Ze kwamen samen uit Suriname naar Nederland. Guno D. over dood vriendin: ‘De duivel moet in mij zijn getreden’. Eartha Mosart (45) werd op 3 september doodgestoken door de man met wie ze al zeventien jaar een relatie had. ‘Ik ben zo niet.’

[quads id=1]

Was het een crime passionnel, begaan in een opwelling, of een moord door een man die niet kon verkroppen dat zijn vriendin een ander had?

“De duivel. De duivel moet in mij zijn getreden,” snikte de 47-jarige verdachte Guno D. tegenover de rechtbank. Hij kon anders ook niet verklaren waarom hij die nacht in een woning op de Rafael Lemkinstraat in Zuidoost veertien keer op zijn vriendin instak. “Ik ben zo niet. Ik had geen controle over mezelf, kon niet helder meer denken.” Wat er precies was gebeurd: hij wist het niet meer.

[quads id=1]

Wel kon D. nog herinneren wat hem tot zijn daad had gebracht: de foto’s en filmpjes die hij in haar telefoon aantrof. Expliciete beelden, van Eartha samen met een andere man.

Hij vond ze in de nacht van 2 op 3 september, toen hij naar de woning van Eartha’s nicht was gegaan. Daar werd een verjaardagsfeestje gevierd, maar de woning in Zuidoost was ook het onderkomen van Eartha., D. woonde in Middelburg. “Ik had mijn vrouw drie weken niet gezien, ik wilde liefde met haar maken,” verklaarde Guno tegen de rechtbank.

[quads id=1]

Dramatisch verloop

De nacht kreeg een ander, dramatisch, verloop. Terwijl Eartha sliep, ging D. door de whatsappgeschiedenis van zijn vriendin heen, waar hij stuitte op de correspondentie met Romeo, een man die D. goed kende. Daarop liep hij naar de keuken, pakte een mes en wekte zijn vriendin. Hij wilde haar met de beelden confronteren. “Daarna is het helemaal mis gegaan,” zei D. fluisterend.

We wilden een beter leven. En nu?

Guno D.

Toen de nicht van het slachtoffer de kamer binnenkwam en een bloedbad aantrof was D. nog steeds buiten zinnen: terwijl haar nicht voor het hevig bloedende slachtoffer stond probeerde hij haar nogmaals te steken. Daarna verliet hij het huis, sprong op zijn fiets en nadat hij een uur lang schreeuwend en huilend doelloos had rondgereden hield hij een passerende politieauto aan en vertelde hij wat hij had gedaan.

[quads id=1]

Tien dagen later overleed Eartha in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Emotioneel

Tijdens de emotionele zitting hield D. het niet droog. “Het spijt me zo. Dit is niet wat wij elkaar beloofden toen we samen uit Suriname naar Nederland kwamen. We wilden een beter leven. En nu? Zij leeft niet meer, ik leef niet meer. Waarom?”

Ook nabestaanden kwamen aan het woord. Volgens hen had D. zijn vriendin wel vaker geslagen. En was de relatie al zo goed als voorbij, maar kon D. dat niet verkroppen. “Als ik je niet kan krijgen dan kan niemand je krijgen,” had hij gezegd. Ook zou zou hij weleens gezegd hebben dat hij haar zou vermoorden als ze er met een ander vandoor zou gaan.

overleden Amsterdam Suriname
De overleden vriendin

[quads id=1]

Volgens het Openbaar Ministerie kan niet worden bewezen dat D. van tevoren bedacht heeft dat hij Eartha zou vermoorden en handelde hij in een opwelling. Daarom wordt hem geen moord, maar doodslag ten laste gelegd.

De eis is een celstraf van elf jaar. Over twee weken volgt de uitspraak.

Eerdere berichten:

Foto’s – Overleden 45-jarige Eartha Mosart ~ Uitnodiging stille loop – Amsterdam

 

Geschreven door  ROELF JAN DUIN
Bron: Het Parool
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.