Familie ten einde raad. Ondernemer krijgt ‘hun perceel’ toegewezen ~ Suriname

kersen Suriname

Suriname ~ De familie Kobo in Commewijne is ten einde raad. De familie uit Suriname is zeker SRD 20.000 aan aanplant kwijtgeraakt, nadat ze moest wijken voor een ondernemer die aan kersenteelt doet.

[quads id=1]

Commewijne Suriname

Zoon Chermy Kobo vertelt dat de familie al langer dan twintig jaar actief is op desbetreffende percelen. Het gaat om twee terreinen van samen zeven hectare in Zoelen (Commewijne) waar zijn vader onder meer cassave, bananen en andere aardvruchten teelt en zijn koeien laat grazen.

Nadat de familie jarenlang gebruik had gemaakt van de terreinen, besloot de vader om in 2015 een aanvraag in te dienen om deze in bezit te krijgen. “We proberen dit al bijna vier jaar, maar we horen niets van de instanties”, zegt de zoon. Enkele weken terug werd de familie geconfronteerd met personen die met een beschikking in hun hand aantoonden dat het gebied aan hen is toegewezen.

[quads id=1]

Met zwaar materieel

Niet lang daarna moesten ze met lede ogen aanzien hoe de terreinen met zwaar materieel werden open gestoten.”Den man vernietig ala den kasaba nanga banabon.”

kersen Suriname
Foto van footprint travel

Bij de familie bestaat het vermoeden dat er meer hierachter speelt. Kobo beweert dat zij de enigen zijn die een aanvraag hebben ingediend. “Ik heb navraag gedaan bij de afdeling Grondinspectie en van hen kreeg ik te horen dat ze niet eerder daar zijn geweest voor een onderzoek (in verband met een aanvraag … red).”

[quads id=1]

Niet in aanmerking

Het kan er bij de familie niet in dat zij al jaren probeert om in aanmerking te komen voor de percelen, terwijl iemand anders “van de een op de andere dag” deze toegewezen krijgt. Temeer daar ze al jaren activiteiten uitvoert op de terreinen.

De zoon vertelt dat districtscommissaris Ajaikoemar Kali ook is benaderd hierover. De dc zegt desgevraagd dat hij op de hoogte is van deze kwestie. “De mensen zijn inderdaad bij me geweest om te zeggen dat hun aanvraag op het commissariaat ligt en bij het ministerie van RGB.” Kali vertelt dat er een perceel van 25 hectare is afgestaan aan een ondernemer in verband met een kersenteeltproject. Deze ondernemer is elders in het district al actief en moest op gegeven moment uitbreiden. “Bij het uitmeten van het terrein is gebleken dat wat de familie Kobo heeft geoccupeerd binnen de 25 hectare valt.”

[quads id=1]

Minister van RGB

De burgervader zegt dat hij begrip kan opbrengen voor de bezorgdheid van de mensen aangezien ze al jaren activiteiten daar hebben ontplooid. Hij zegt dat er echter een gedoogbeleid naar hen toe was en dat er eigenlijk sprake is van occupatie. “Ik heb aan de minister van RGB gezegd, houdt u rekening, de mensen zijn al jaren daar, maar ik heb hen ook erop gewezen dat er nu wel een beschikking is dus ze zijn aangeschreven om de plek te ontruimen.”

[quads id=1]

Ze zijn niet klaar

De dc is zelf niet op de hoogte van het feit dat er aanplanten zijn vernietigd. De familie wil daarvoor worden gecompenseerd. Kali zegt dat hij ervoor zal zorgen dat de mensen een ander gebied krijgen. “Er is behoorlijk veel land daar.” Volgens zoon Chermy is het laatste woord hierover nog niet gezegd.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.