Video – Teleurstelling voor initiatiefnemer Zweers na stille loop tegen belasting Suriname

Belasting Suriname

Suriname ~ Initiatiefnemer stille loop teleurgesteld, niet ontmoedigd. Dat er vrijdag nagenoeg niemand is afgekomen op de oproep voor een stille loop tegen de invoering van de rij- en voertuigenbelasting, heeft volgens initiatiefnemer Lionel Zweers met een samenloop van omstandigheden te maken.

[quads id=1]

Stille loop Suriname

Zijn teleurstelling hierover schuift hij niet onder stoelen of banken. “Als de belastingmaatregel toch overeind blijft, moeten de mensen zelf opkomen voor hun belangen. Dan moet men niet klagen”, reageert hij stellig.

Zweers had enkele dagen vóór de stille loop (vanuit het CCS naar het oud Vlaggenplein) oproepen geplaatst op Facebook voor ondersteuning. Afgaand op de vele kritische reacties vanuit de gemeenschap op de belastingmaatregel, had de initiatiefnemer wel gerekend op enige participatie, maar hij kreeg slechts één persoon naast zich. “Er was nog iemand anders, maar die persoon is vroegtijdig vertrokken.”

[quads id=1]

Nog 1 persoon

Zweers denkt dat het besluit van de regering om de betalingstermijn voor de belasting te verruimen, enigszins invloed heeft gehad op de slechte opkomst. “Omdat de regering wat ademruimte heeft gegeven, is men kennelijk al tevreden”, stelt hij. Hij vertelt dat activiste Maïsha Neus die haar ondersteuning aanvankelijk zou hebben toegezegd, naderhand is teruggekomen daarop en denkt dat dit deels ook invloed heeft gehad op de slechte opkomst vrijdag.

[quads id=1]

Slechte opkomst

Volgens hem kon Neus zich kennelijk niet terugvinden in het initiatief voor een stille loop. Hij had namelijk gepland om de protestactie groots aan te pakken, maar toen het besluit kwam om de betalingstermijn voor de belasting te verruimen, koos hij voor een mildere aanpak. Als derde mogelijke oorzaak van de slechte opkomst noemt hij het feit dat hij een nieuwkomer is en daardoor bij velen nog onbekend.

Tweede teleurstelling

De initiatiefnemer zegt dat dit zijn tweede teleurstelling is. Hij had in 2016 toen Suriname op het punt stond om een leningaanvraag in te dienen bij het IMF ook een protestactie op touw gezet waar ook niemand op was afgekomen. Dat de opkomst vrijdag beneden verwachting zou zijn, had hij zien aankomen.

[quads id=1]

Belasting Suriname

“Maar ik heb me aan mijn woord gehouden en ik heb het niet voor mezelf gedaan.” Zweers is teleurgesteld maar niet ontmoedigd. Hij gaat voorlopig misschien geen eigen initiatieven ondernemen, “maar als een organisatie opkomt zal ik wel ondersteunen.”

Video van Zweers:

Geschreven door Merredith Bruce
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.