Begrafenis granman Andre Mathias zal zaterdag plaatsvinden te Suriname

overleden Suriname

Suriname ~Begrafenis granman Andre Mathias zaterdag. Stamhoofd Andre Mathias van de Kwinti, die op 8 september is ingeslapen, wordt zaterdag na precies drie maanden begraven in Witagron Suriname.

[quads id=1]

Granman Suriname

Zijn lichaam ligt in zijn residentie in het dorp opgebaard. “Ik heb hem als een kundige man gekend, maar de laatste jaren ging zijn gezondheid achteruit”, zegt hoofdkapitein Melvin Clemens tegen de Ware Tijd.

Bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) aan de Rooseveltkade kan dinsdag het condoleanceregister worden getekend door de regering, De Nationale Assemblee, Staatsraad, het Hof van Justitie, districtscommissarissen en diplomaten. Woensdag volgen districts- en ressortraadsleden, traditionele gezagdragers en andere belangstelleden.

[quads id=1]

Condoleance register

Volgens Clemens heeft het stamhoofd 40 jaar gewerkt bij de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD). Enkele jaren na zijn pensionering werd hij granman en heeft 18 jaar in die functie gediend. Hij is op 81-jarige leeftijd overleden na een langdurig ziekbed.

Tijdens zijn granmanschap heeft Mathias ook te maken gehad met interne problemen. In 2012 had het grootopperhoofd, hoofdkapitein Harold Souvenir voor onbepaalde tijd buiten functie gesteld. De straf volgde nadat Souvenir zich herhaaldelijk schuldig zou hebben gemaakt aan handelingen, die de stam benadeelden en de graman in verlegenheid brachten.

[quads id=1]

overleden Suriname
Foto Bic Boven Coppename
Interne problemen

Hij zou op eigen gezag en zonder medeweten van het kabinet van de granman een overeenkomst, namens de stam, hebben getekend met Brazilianen om grootscheepse goudexploitatie te verrichten in het Boven-Coppenamegebied. De bevoegdheden van Souvenir zijn toen overgeheveld naar zijn collega, hoofdkapitein Clemens, maar na enige tijd werd Souvenir in ere hersteld.

Clemens verwacht niet dat interne strubbelingen zullen voorkomen bij het proces van opvolging van het grootopperhoofd.

Geschreven door Gilliamo Orban
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.