Terreurverdachte broer Raoul A. aan het woord. Uitgebreid verslag hoorzitting ~ Suriname

broers Paramaribo

Suriname ~ Terreurverdachte Raoul A. heeft zijn verhoor woensdag door kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor in Suriname helemaal niet prettig ervaren.

[quads id=1]

Terreur Suriname

Hij werd enkele keren door haar tot orde geroepen toen hij probeerde haar vragen te stellen over het onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie. De verdachte reageerde op enkele momenten geïrriteerd op vragen van de rechter.

Hij probeerde haar te overtuigen dat het bewijs dat tegen hem en zijn broer Naser I. is ingebracht een vertekend beeld geeft van de realiteit. Er werden enkele onduidelijkheden over berichten tussen de verdachte Raoul A. en enkele personen die een prominente rol binnen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zouden hebben, ontzenuwd.

[quads id=1]

Vertekend beeld

Hij verklaarde dat hij inderdaad in contact was met mensen, maar nimmer met de intentie rondliep om via deze personen mee te werken aan terroristische handelingen.

Raoul A. vertelde de rechter dat hij naar Syrië wilde gaan juist om mensen te helpen die door geweld van kwaadwilligen zijn getroffen. “Ik was gegrepen door de propaganda van IS, maar aanslagen plegen had ik helemaal niet in mijn hoofd. Ik ben mij gaan verdiepen in de materie en kwam erachter dat er positieve zaken aan de orde komen.

Mensen helpen

Ik wilde mensen juist helpen. Ik heb me nooit met plannen bezig gehouden om een aanslag te plegen. Ik heb ook nooit uitlatingen gedaan op het terrein van de ambassade van de Verenigde Staten zoals door getuigen is gezegd.”

[quads id=1]

Valstein-Montnor en openbaar aanklager Cynthia Klein confronteerden Raoul A. met verklaringen van getuigen waarbij hij beschuldigd wordt van illegaal wapen- en munitiebezit. Hij reageerde daarop dat hij inderdaad munitie in zijn klerenkast had verborgen. “Ik kreeg die patronen van Osama die nu in Qatar woont. Ik heb nooit een wapen van hem gekocht zoals ik nu van de officier hoor.

Van Osama gekregen

De enige reden waarom ik die hield is, omdat ik van plan was om een wapenvergunning aan te vragen. Wij zijn twee keer beroofd in de slagerij. Ik heb er geen werk van gemaakt om de vergunning van de grond te krijgen.”

[quads id=1]

De rechter confronteerde Raoul A. ook met enkele belastende verklaringen van zijn vrouw die verklaarde dat hij haar dwong radicaal te denken en naar Syrië te gaan om de IS te versterken. Hij reageerde daarop heel kalm en verklaarde dat vanwege haar vader, Ronnie Brunswijk, die veel politieke macht heeft, er nog meer belastende verklaringen op zijn naam staan.

Zijn dochter geholpen

“Hij heeft de procureur-generaal bedreigd en zijn dochter geholpen.” De zitting die vier keer voor langere tijd werd geschorst, werd na ruim drie uur verdaagd tot 31 januari 2019. Naser I. wordt dan gehoord. De rechter wees het verzoek van zijn advocaat, Michella Lau-Kerssenberg, om hem voorlopig onder voorwaarden naar huis te sturen, af. Volgens Valstein-Montnor staan de ernstige bezwaren tegen hem nog overeind.
Bron: DWT
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.