Luchthaven streeft naar één miljoen vliegtuig passagiers per jaar ~ Vakantie Suriname

vakantie Suriname Paramaribo

Suriname ~  Luchthaven mikt op één miljoen passagiers per jaar. Timothy Mendonça (r) hield tijdens de netwerkborrel van Shata een presentatie waarin hij uitzette hoe Suriname in 2033 één miljoen passagiers kan halen.

[quads id=1]

Luchthaven Suriname

Luchthavenbeheer wil in 2033 minimaal één miljoen passagiers per jaar verwerken. Het plan om dit aantal al in 2026 te realiseren, moest worden bijgesteld vanwege tegenvallende ontwikkelingen in de afgelopen drie tot vier jaar.

“Eén miljoen passagiers per jaar in 2033 is haalbaar”, aldus Timothy Mendonça van Luchthavenbeheer vrijdagavond tijdens de netwerkborrel van toerismeorganisatie Shata. “Maar dan moeten de neuzen van alle belanghebbenden in dezelfde richting wijzen. De overheid speelt daarbij een belangrijke rol.”

[quads id=1]

4000 vluchten

Momenteel worden gemiddeld 450.000 passagiers en vierduizend vluchten per jaar afgehandeld. Met 490.000 reizigers was 2015 een piekjaar.

Het masterplan van 2011 om de één miljoen passagiers in 2026 te halen, moest worden bijgesteld mede vanwege de slechte economische situatie vanaf 2015 waardoor minder Surinamers op reis gingen en het wegvallen toen van de Antilliaanse vliegmaatschappij Insel Air.

Slechte economie

Door de daling van het aantal passagiers komt Luchthavenbeheer momenteel 9 procent beneden de projecties van 2011 uit. Harder werken is nodig als het bedrijf de doelstelling wil halen. Realistischer is evenwel om het rustig aan te doen.

[quads id=1]

vakantie Suriname Paramaribo
Voorbeeldfoto Zanderij

Om de ervaring van passagiers te verbeteren is het bedrijf bezig faciliteiten zoals de vertrekhal te verbeteren. Onder meer komen er meer zitplaatsen. Daarnaast wordt eraan gewerkt om de luchthaven ook een transfer-airport te maken. Het land moet zijn blikken richten op hard groeiende markten als Azië en Europa. Er zal een agressief beleid gevoerd moeten worden om vliegmaatschappijen die in Europa en Azië opereren naar Suriname te halen.

Vertrekhal verbeteren

De lokale carriers die internationale vluchten uitvoeren – SLM en Fly All Ways – zullen niet moeten terugdeinzen voor partnerschappen met grote buitenlandse vliegmaatschappijen. Ook zullen ze hun vliegcapaciteit en frequentie moeten opvoeren om meer passagiers te kunnen vervoeren. Daarnaast zal het hotelwezen zijn capaciteit moeten vergroten.

[quads id=1]

Hotels in Suriname

Er is nog onvoldoende huisvesting om grote groepen bezoekers onder te brengen, aldus Mendonça. Hotels en andere accommodaties hebben samen ongeveer slechts negenhonderd “goede kamers”, zei hij.

Geschreven door Ivan Cairo
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.