Sozavo doet inspectie bij opvanghuis waar dode baby werd opgevangen ~ Paramaribo

baby Paramaribo Suriname

PARAMARIBO –  SOZAVO INSPECTEERT OPVANGHUIS LATOUR te Paramaribo. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft een inspectie verricht bij het particuliere opvanghuis te Latour te Paramaribo waar de peuter van achttien maanden die maandag levenloos op de RGD-poli Latour is binnengebracht, werd opgevangen.

[quads id=1]

Baby Paramaribo

Deze inspecties zijn samen met het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) verricht. De zaken die geconstateerd zijn, worden in een rapport vervat. Hierna wordt de leiding van de crèche uitgenodigd.

Eventuele misstanden moeten binnen een bepaald tijdsbestek worden hersteld. Dit zegt de minister van Sozavo, Cristien Polak. Justitieel onderzoek heeft evenwel uitgewezen dat er geen sprake is van misdrijf bij het overlijden van de peuter.

[quads id=1]

Geen misdrijf

Na het vernemen van het nieuws zijn de controledienst van Sozavo en het BOG terstond geweest voor inspectie in Paramaribo. Hoewel er een Wet Opvanginstellingen uit 2014 is, die controle verplicht stelt, blijkt volgens de bewindsvrouw dat niet iedereen openstaat voor die controle. “De inspectie wordt niet bij elke instelling toegelaten. Het gaat in de praktijk niet zo gemakkelijk.”

baby Paramaribo
Voorbeeld foto baby
Sluiting opvanginstelling

[quads id=1]

De minister zegt dat er aanvullende wetgeving nodig is om de wet in de praktijk stringenter te laten werken. Ze geeft aan dat het ministerie sluiting van de opvanginstelling als uiterste middel zal toepassen bij het constateren van misstanden. Polak benadrukt dat de gemeenschap ook een rapportageplicht heeft.

Ouders hebben geen keus

[quads id=1]

Ze zegt dat het nu bijna onmogelijk is om instellingen te sluiten die niet voldoen aan de eisen van de wet, omdat in sommige gevallen ouders geen andere keus hebben. De crèches moeten volgens haar beter begeleid worden

Geschreven door Naomi Hoever
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.