( Vakantie ) Huis verhuren in Suriname? Opgelet! Je bent niet voldoende beschermd.

appartement Paramaribo

Suriname ~ Onvoldoende bescherming voor verhuurders in Suriname.  Er is nog steeds geen wet die verhuurders beschermt. Er is wel een huurbeschermingswet uit 1949, maar deze is in het voordeel van de huurder.

[quads id=1]

Verhuren Suriname

De verhuurder is helaas aan de grillen van de huurder overgeleverd. Niet elke huurder vertrekt na een aanmaning. Volgens deurwaarder Gerrit Niekoop is dit gebeuren schering en inslag. Op de koop toe worden verhuurders ook nog achterna gezeten door huurders.

[quads id=1]

Dit blijkt uit het geval van een woningeigenaar uit Suriname die zich machteloos voelt tegenover huurders die al vijftien maanden geen huur hebben betaald. De man weet ook niet hoe het koppel uit de woning te krijgen, zonder extra kosten te maken. Het inroepen van een deurwaarder kost al meer dan SRD 2.000.

15 maanden achterstand

huur Suriname vakantie

En een rechtszaak aanhangig maken kost ook geld. Ten einde raad gooide de man zijn verhaal op Facebook. Daarmee is hij ook niet geholpen. De reacties op het verhaal van de man waren uiteenlopend. Van het dak weghalen tot zogenaamd reparatie verrichten aan de woning, kwamen aan de orde. Dit geval staat niet op zich. Dagelijks krijgen notariaten en deurwaarders met dit probleem te maken.

Dak weghalen

[quads id=1]

Notaris Dew Kalisingh zegt tegen de redactie dat het eigenaren verboden is vernielingen aan een verhuurde woning aan te brengen. In gevallen waarbij een huurovereenkomst is getekend, zegt de notaris dat de huurders verplicht zijn de woning te verlaten als de huurovereenkomst is verlopen. Als zij niet uit vrije wil uit het huis gaan, kan de deurwaarder worden ingeroepen. Zo niet een advocaat die met een beschikking van de rechter de huurders uit de woning kan halen. “Als de verhuurder tijdens de huurovereenkomst een huurder eruit wil zetten, heeft de verhuurder een probleem”, zegt de notaris.

Niet uit vrije wil

Niekoop zegt dat in dit soort gevallen de deurwaarder een aanmaning kan sturen om de huurder op te dringen de achterstallige penningen te betalen. Als de aanmaning wordt gegenereerd, krijgen de huurders een termijn van een maand om in de woning te verblijven. Als dit ook wordt genegeerd kan een rekest bij de rechter worden ingediend.

Beslag leggen

[quads id=1]

Als de huurders niet op het adres zijn aangetroffen, wordt het verzoek bij de pg gedeponeerd. Bij het eventueel uitspreken van een vonnis door de rechter, kan worden opgenomen dat de achterstallige huurpenningen betaald moeten worden middels beslag leggen op het salaris.

Vakantie huis

Heb je een vakantie woning in Suriname? Hou hier dan rekening mee. Deel deze Informatie met belanghebbenden!!

Geschreven door Naomi Hoever
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.