Waarschuwing – Belasting wanbetalers in Suriname opgelet! Meld je nu aan!

banken Suriname

Suriname ~ De Belastingdienst Suriname roept in een algemene bekendmaking wanbetalers op zich te melden, vermoedelijk om versneld geld binnen te halen. “Er wordt een dwangbevel uitgevaardigd naar zij die de oproep negeren.

[quads id=1]

Belastingdienst Suriname

Hiermee wordt de groep alsnog in de gelegenheid gesteld aan de belastingplicht te voldoen”, zegt Soetrisno Resowidjojo, hoofd van de afdeling Financiën van de Belastingdienst. Zij die niet op het dwangbevel reageren worden vervolgd. Van 1 oktober tot en met 31 december kunnen wanbetalers zich melden.

[quads id=1]

srd Suriname
Foto van DWT archief
Boete wordt kwijtgescholden

Wie dat doet, hoeft vanaf de in te lopen achterstand is begonnen tot en met 2016 geen rente te betalen en de boete over de loonbelasting wordt kwijtgescholden. Volgens Resowidjojo gaat het om duizenden wanbetalers – meestal zelfstandigen – die inkomstenbelasting hebben ontdoken. Een deel van hen heeft al gereageerd op de oproep.

[quads id=1]

Termijnen betalen

Men mag de achterstand in termijnen afbetalen. De mensen hebben verzuimd te betalen ondanks dat zij een belastingaanslag hebben ontvangen. De hoogte van de achterstand hangt van de persoon en het bedrijf af. In sommige gevallen is de rente hoger dan de belastingschuld zelf.

“De rente loopt dagelijks op vanaf het moment waarop de aanslag is opgelegd.” Tegelijkertijd wordt met het opsporen van wanbetalers ook het nieuwe automatiseringssysteem van belasting innen, Standard Integrated Government Tax Administration System (Sigtas) in gebruik genomen. Hiermee kan belastingaangifte digitaal plaatsvinden. “Met het nieuwe systeem hebben we sneller en betere informatie.”

Snellere informatie

[quads id=1]

Voorts is het efficiënter bij het innen en afhandelen van loon- en omzetbelasting. Op dit moment wordt proef gedraaid met het nieuwe systeem, dat het huidige (twintig jaar oud) moet vervangen. In 2106 heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën een samenwerkingsovereenkomst met het Canadese bedrijf Sogema getekend met de belofte aan de samenleving van snelle en goede technische service.

Nu digitaal

Sigtas wordt in meerdere landen ook in de regio – gebruikt. Digitaal verstuurde aangiften zullen zorgen voor een snellere afwikkeling. De verwerkingstijd zal drastisch worden ingekort en fouten die voorkomen bij het handmatig invoeren van gegevens, zullen niet meer voorkomen, zei het ministerie al in 2016.
Bron: DWT`
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.