Man wilde met Euro 360.000 en $ 90.000 contant van Suriname naar Amerika vliegen

euro Suriname

Suriname ~ Forse boete voor poging tot geld smokkel. Een man die vrijdag op vertrek stond vanuit Paramaribo naar de Verenigde Staten van Amerika met een enorm bedrag bij zich kreeg een zware boete wegens poging tot geld smokkel.

[quads id=1]

Smokkel Suriname

Hij had 360.000 euro en negentigduizend US dollar bij zich en moest uiteindelijk de helft van het totaal aan boete betalen. De reiziger ging naar verluidt niets vermoedend met het geld en enkele documenten naar de douane op de luchthaven te Zanderij om aan te geven dat hij een grote som geld bij zich had.

Hij ging naar de doune

[quads id=1]

Hij werd aangehouden omdat passagiers maximaal tienduizend US dollar mogen meenemen. Officier van Justitie Roy Elgin gelaste inbeslagneming van het geld en inverzekeringstelling, zodat onderzoek gedaan kon worden naar mogelijk strafbare feiten, zoals witwassen, verneemt de Ware Tijd. Uit het voorlopig onderzoek kwam naar voren dat de Deviezencommissie en de Dienst Invoer, Uitvoer en Deviezencontrole niet waren gevraagd om een deviezenexportvergunning. Ook was er geen melding gepleegd bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.

Geen melding

[quads id=1]

De man die in San Diego, VS, woont, dreigde via zijn advocaat een kort geding tegen de Staat aan te spannen, waarna ook procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday zich met de zaak ging bemoeien. Intussen was uit documenten gebleken dat de verdachte in een cashtransactie onroerend goed had verkocht voor 750.000 euro. Als betaling had de notaris bij wie de verkoopakte is gepasseerd tweehonderdduizend euro ontvangen.

Onroerend goed

[quads id=1]

Hij blijkt de man te hebben geadviseerd het document naar het Engels en Chinees te vertalen en deze bij vertrek op de luchthaven ook te tonen aan de douane, waardoor hij zonder problemen zijn geld zou kunnen meenemen.

Nietsvermoedend volgde de passagier dat advies op en meldde zich vrijdag argeloos bij de douane te Zanderij, waarna hij werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij illegale zaken.

Na tussenkomst en bemiddeling van de procureur-generaal werd besloten deze zaak in der minne te schikken en buiten proces af te handelen.

Buiten proces

Tussen de verdachte en het OM werd een overeenkomst getekend waarin is vastgelegd dat hij de helft van het geld als boete zou betalen voor het niet volgen van de gebruikelijke procedure bij geldtransport en dat hij niet zou procederen tegen de Staat. Onder begeleiding van de politie heeft de verdachte vrijdag 180.000 euro en 45.000 US dollar moeten storten op rekeningen van de Staat.

Geschreven door Ivan Cairo
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.