Video – Situatie loopt uit de hand. Kinderen braken op school ~ Suriname

kind ziek Suriname

Suriname ~ Kinderen Houttuin braken op scholen. De enorme rookoverlast in de buurten rondom de vuilstortplaats Ornamibo is ondertussen dusdanig verergerd, dat personen in de omgeving in het ziekenhuis zijn beland.

[quads id=1]

Rookoverlast Suriname

Dit zegt VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, na een oriëntatiebezoek gisteren, aan Dagblad Suriname. De brand op de vuilstortplaats, die de zevende dag ingaat, is nog steeds niet onder controle. Sinds de ingebruikname van de stortplaats in 1998 wordt er door de omwonenden geprotesteerd. Het aantal personen met ademhalingsproblemen is toegenomen en zelfs kinderen worden ziek. “Kinderen in de omgeving kunnen al enkele dagen geen onderwijs genieten.

Niet naar school

[quads id=1]

Er wordt ook geprotesteerd bij de ingang van de vuilstortplaats:

Op zijn minst twee lagere scholen, namelijk OS Houttuin 1, OS Houttuin 2 en enkele muloscholen houden de deuren gesloten. Vrijdagmorgen zijn de kinderen na aanvang direct naar huis gestuurd, nadat enkele leerlingen begonnen over te geven. Ook voor de leerkrachten is de situatie onhoudbaar. Zo nijpend is de situatie”, benadrukt de VHP’er. Hij vindt het jammer dat door nalatigheid van overheidsinstanties al jaren voortdurende problemen op de vuilnisbelt niet worden aangepakt en burgers bewust de dood in worden gejaagd.

‘Elke ochtend en in de avonduren last van stank’

[quads id=1]

kind ziek Suriname
Voorbeeldfoto

“Elke ochtend en in de avonduren last van stank”, zo beschrijft Gajadien de situatie waarmee de bewoners dagelijks moeten omgaan. Nu is het erger geworden met ‘stank’ en ‘rook’. De brand is volgens OWT&C door rapers gesticht. Beloofd is om deze rapers aan te pakken. “Ik heb gisteren nog heel wat rapers op de vuilnisbelt gezien”, zegt Gajadien. De politicus vraagt zich af wanneer deze personen zullen worden aangepakt, terwijl ook methaangas vrijkomt op de vuilstortplaats.

Dagelijkse bezigheden

“Methaangas is brandbaar. Als je weet dat er rapers zijn die dagelijks daar bezig zijn, dan moet je de mensen gelijk verbieden of secties maken waar zij wel mogen rapen en waar niet. Maar als ministerie let je niet hierop en het is een ‘free-for-all’. De miljoenen die daar in infrastructuur zijn geïnvesteerd, waaronder elektriciteitsvoorziening en straatverlichting, zijn naar de maan”, aldus de politicus.

Misleiding en voor-de-gek-houderij

Gajadien voert aan dat de regeringen Bouterse 1 en Bouterse 2 bekend staan voor misleiding. Zo zouden er eerder plannen zijn geweest om de vuilstortplaats om te bouwen naar een bedrijf dat een bepaalde olie gaat produceren voor energieopwekking. Daarna waren er weer plannen voor het opzetten van een verbrandingsoven, terwijl nu helemaal is overgestapt naar de ontwikkeling van een nieuwe sanitaire landfill te Ornamibo. “De opzet van een verbrandingsoven werd kort voor de verkiezingen van 2015 aangekondigd, maar nu zijn wij jaren verder. Gistermorgen hoorde ik via de media dat men zover is met een sanitaire landfill. Terwijl de overheid jaarlijks middelen in haar begrotingen opneemt voor een gecontroleerde stortplaats, waardoor gedumpt vuil op zijn minst bedekt zou worden. Er zou zand worden gekocht en machines worden ingezet, maar dat gebeurt niet. Het is gewoon misleiding en voor-de-gek-houderij”, aldus de politicus.

‘Je kunt gewoon over de Parakreek lopen’

Gajadien herhaalt wederom de ernstige situatie in de Parakreek die helemaal vervuild is. Het vuil wordt door de bulldozer gewoon naar achteren gestoten, waarbij een deel in de kreek terechtkomt. Het water is hierdoor verontreinigd. Er wordt ook gewoon vuil gedumpt in de afvoerkanalen, waarbij bij regenval er nog meer viezigheid vrijkomt. “Je kunt gewoon over de Pararivier lopen, omdat het helemaal dichtbegroeid is met vuil. We hebben al lang gevraagd om personen, die geen drinkwatervoorziening in het gebied hebben, te helpen aan een wateraansluiting. Mensen moeten nu daar SRD 40.000 tot SRD 50.000 betalen voor het aanleggen van hoofdbuizen. Van waar gaan de mensen dat halen? Als de mensen aansluitingskosten moeten betalen, dan doen zij dat wel. Maar de overheid moet wel inkomen met de aanleg van de hoofdbuizen”, aldus de politicus.

Laksheid!

[quads id=1]

Alle verharde wegen rondom de vuilstortplaats liggen ook vol met vuil en zijn afgesloten. Het vuil wordt op dit ogenblik nog steeds bij de ingang gedumpt. “Niemand heeft dat aangepakt. Vandaag komt hetzelfde ministerie zeggen dat men niet kordaat kon optreden, omdat de wegen er gewoon niet meer zijn. Laksheid!

Enorme rook

Laksheid heeft ervoor gezorgd dat vandaag een milieuramp in de omgeving is ontstaan en de overheid niet kan optreden”, aldus de VHP’er. Gajadien voert aan dat hij vanaf afgelopen zondag klachten van buurtbewoners kreeg over de enorme rookontwikkeling en stank rondom de vuilstortplaats. Hij heeft gelijk geprobeerd contact op te nemen met de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, maar vernam dat de autoriteiten al op de hoogte waren. Helaas is pas donderdag concreet een aanvang gemaakt om de situatie aan te pakken.

Bekijk de video

Er wordt geclaimd dat de rook onder controle is. Kijk naar onderstaande video. Wat denken jullie ervan?:

FR
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.