Gedupeerden van beleggingsbedrijf X-Trade uit Suriname doen aangifte bij de politie

SRD Suriname

Suriname ~ Op basis van aangiftes van een aantal mensen tegen het illegale ‘beleggingsbedrijf’ X-Trade Trading & Investments uit Suriname stelt de afdeling Fraude van de politie onderzoek in naar mogelijk strafbaar handelen.

[quads id=1]

Politie Suriname

Inspecteur Humphrey Naarden, hoofd Voorlichting van het Korps Politie Suriname, zegt dat het onderzoek moet uitwijzen of de handelingen vallen onder het straf- of het civiele recht.

bank Suriname

Hij stelt dat de ‘benadeelden’ het gevoel bekruipt dat ze zijn beetgenomen, maar dat de politie tot nu toe niet gestuit is op enig strafbaar handelen. Hij verduidelijkt dat er overeenkomsten zijn getekend tussen de ‘slachtoffers’ en het bedrijf. Het onderzoek wordt hierdoor bemoeilijkt.

[quads id=1]

Strafbare handelingen

“Wij werken met feiten en strafbare handelingen. Als het niet goed afloopt, klopt men aan de bij de politie”, zegt hij doelend op de gedupeerden.

Hoewel het bedrijf illegaal opereerde, zegt Naarden dat het geen aanleiding is om een persoon die in beeld is gebracht, aan te houden. Het bedrijf zou, om geld uit te zetten en te ontvangen, een vergunning van de Centrale Bank van Suriname moeten hebben. Bij het onderzoek worden ook mogelijke strafbare handelingen binnen het kader van de Bankwet nagegaan.

Vestigingen in Paramaribo

[quads id=1]

Dit onderzoek voltrekt zich in nauw contact met autoriteiten, zegt Naarden. X-Trade, met vestigingen aan de Rattan Oemrawsinghstraat en de Tweede Rijweg, bood tegen een inschrijftarief van SRD 75 drie pakketten aan. De ‘start-up’, met een inzet van SRD 100 tot SRD 250, zou na tien dagen een output van SRD 200 tot SRD 500 bieden, de ‘double-up’ met een inleg van SRD 300 tot SRD 700 zou na twintig dagen SRD 600 tot SRD 1.400 opleveren en de ‘x-clusive’ zou met een inzet van SRD 1.000 tot SRD 3.000 na 35 dagen een output van SRD 2.000 tot SRD 6.000 hebben.

Waarschuwing op Facebook:

[quads id=1]

Van SRD 1000 naar SRD 6000

Toen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën eerder dit jaar geconfronteerd werd met de activiteiten van deze ‘piramidebank’ waarschuwde hij dat mensen hun belegde bedragen zouden verliezen. Daarna gaf hij terstond de opdracht om de activiteiten van het bedrijf te staken. X-Trade kan vergeleken worden met Roep en Johwin die in de jaren 90 actief waren in Suriname. Er werden hoge rentepercentages aangeboden op beleggingen.

Vorm van oplichting

Bericht op Facebook van Jurgen
Mi ede weri!! Wie moet ook nog geld van Xtrade krijgen??? Sang oenoe kan doe nanga deng mang? Soema na a direkteur? W mten ze mishandelen. Of skowtoe kan yep mi kies mi moni baka? Mi weri foe deng mang. Deng mang dja na rover

Edit: Als je ook slachtoffer bent geworden moet je naar geyersvlijt politiepost afdeling fraude iedereen die nog geld moet krijgen moet gaan. We moeten het niet zo laten. Deng man no kan roof oenoe so

Op een gegeven moment konden de rentes niet meer worden uitbetaald en verloren de beleggers hun inleg. “Wij waarschuwen zwaar tegen deze vorm van oplichting”, zei de bewindsman in een eerder interview met dWT.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.