Ziekenhuizen in Suriname steeds dieper in de problemen. Climax bereikt

azp Suriname

PARAMARIBO – MARICA-REDAN: ‘PROBLEMEN IN ZIEKENHUIZEN BEREIKEN CLIMAX’. Claudia Marica-Redan, de nieuwe voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), vindt het de hoogste tijd om de problemen binnen de ziekenhuizen daadwerkelijk op te lossen.

[quads id=1]

Ziekenhuizen Suriname

“Onze sector is zeer complex en de problemen hebben nu een climax bereikt die wij niet vooruit moeten schuiven”, zegt ze. De bestuursoverdracht van NZR was vorige week in het Diakonessenhuis van Suriname. Volgens Marica-Redan moest dit al veel eerder gebeuren, maar vanwege de vele problemen in de zorg is de overdracht uitgesteld.

[quads id=1]

Directeuren van de zorginstellingen

“Manodj Hindori heeft ons geleid door een heel moeilijke periode en hij heeft een heel goede job gedaan”, prijst Marica-Redan de inzet van de teruggetreden voorzitter. Tot nu is er geen vaste termijn voor het benoemen van een voorzitter, maar er zullen wel een vast roulatiesysteem en een zittingsduur worden bepaald. Een ziekenhuisraad is volgens haar belangrijk omdat de directeuren van de zorginstellingen gezamenlijk de beleidsdoelen kunnen vaststellen.

Geen vaste termijn

Marica-Redan is in het dagelijks leven directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De nieuwe NZR-voorzitter spreekt van een toenemend aantal mensen dat zich steeds zieker aanmeldt bij een ziekenhuis. “De ziekenhuizen kampen met een gefragmenteerd financieringssysteem. De huidige ‘fee for service’ is niet meer van deze tijd en moet op de schop.” Bij dit systeem is er geen plafond afgesproken met de dienstverlener of medici.

[quads id=1]

Meer geld

Marica-Redan noemt als een grotere bedreiging de toename van chronische ziekten. “Er zal veel meer uitgegeven worden aan ziekenhuisopnames de komende jaren. Daarom is het heel erg belangrijk dat er veel meer geld wordt vrijgemaakt voor preventie en eerstelijnzorg.” Zij stelt dat ziekenhuiszorg duur is en dat zal altijd zo zijn. “Het allerbelangrijkste is het voorkomen van ziekenhuisopname. Dat kan alleen als men de eerstelijnzorg versterkt en preventieprogramma’s opstelt. Wij zijn er voor de patiënten en willen kwaliteitzorg leveren.”

Rust binnen de ziekenhuizen

[quads id=1]

De komende periode staat volgens haar in het teken van de rust binnen de ziekenhuizen te laten weerkeren. Marica-Redan vindt de inzet van alle betrokkenen belangrijk om het plan, gericht op gezond maken van de sector, uit te voeren.

Geschreven door: Naomi Hoever
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.