Strengere screening Bazo Suriname. Zwangeren zijn niet blij

zwanger Suriname

Suriname ~ Zwangeren niet blij met strenge screening Bazo. De tijd van ‘winti wai, lanti pai’ lijkt voorbij. Zwanger raken en de kosten door de overheid laten betalen, lukt niet meer zo gemakkelijk, als de periode toen er sprake was van een on- en minvermogenkaart.

[quads id=1]

BAZO Suriname

De screening die de aanmelders ondergaan bij de aanvraag van een basiszorgkaart van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in Suriname leidt bij velen tot irritatie. De vragen die beantwoord moeten worden zijn bepalend wie in aanmerking komt voor een dokterskaart.

“Zwanger zijn is geen ziekte”, zegt Theo Masé, hoofdverantwoordelijke van de afdeling Basiszorg resoluut. “De overheid verzekert niet tegen ziekte maar verzekert zij die niet instaat zijn de premie te betalen.”

[quads id=1]

kritiek van vrouwen die zwanger zijn

Hij reageert op kritiek van vrouwen die beweren dat ondanks hun zwangerschap zij niet in aanmerking kunnen komen voor een kaart van de overheid. “Op maandbasis wijzen we slechts drie personen af. De afgewezen personen zijn geen zwangeren”, beweert Masé.

Hebben geen man
zwanger Suriname
voorbeeldfoto

De afdeling Basiszorg raakt geconfronteerd met heel veel tienerzwangerschappen en vrouwen die beweren dat zij geen man hebben. Deze vrouwen worden ook nog door een man met een auto afgezet. Bij het uitstappen geven ze de man ook nog een kus. Eenmaal binnen zegt de vrouw dat die man haar broer is. Deze verhalen die identiek zijn, komen niet geloofwaardig over bij de afdeling.

[quads id=1]

“De overheid verzekert een ieder van wie is gebleken dat die de premie niet kan betalen”, zegt Masé. Deze regel geldt voor burgers die onder het minimum uurloon verdienen. Opmerkelijk is dat mannen allemaal aangeven tuinman te zijn met een salaris van SRD 300 per maand.

Allemaal zijn ze tuinman

Masé verwijst naar de wet Basiszorg die een ieder verplicht zich te verzekeren tegen de kosten van de basiszorg. De overheid betaalt de premie gedeeltelijk of in zijn geheel van zij die het niet kunnen betalen.

[quads id=1]

Hij stelt dat zwangeren binnen drie dagen geholpen worden. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, krijgen ze de kaart na zes weken. In sommige gevallen wordt een zwangere geweigerd nadat er buurtonderzoek is gedaan. Het dokters pasje wordt alleen verstrekt als er dringende noodzaak blijkt, ondersteund met een doktersbrief.

Geschreven door Naomi Hoever
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.