Leerkrachten uit Paramaribo knappen klaslokalen op uit eigen zak

Onderwijs Suriname

PARAMARIBO – Het schooljaar 2018-2019 is maandag haast vlekkeloos begonnen. De Ware Tijd heeft enkele scholen in het zuiden van Paramaribo bezocht.

[quads id=1]

Haast allemaal hadden een zeer hoge opkomst van leerkrachten en leerlingen. Op de meeste scholen werden de late aanmeldingen afgerond. Veel van deze kinderen zijn door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur verwezen naar een school, sommige zijn na een verhuizing op zoek naar een school in de buurt. Alle schoolleiders hebben de na-inschrijvingen kunnen plaatsen.

[quads id=1]

Leerkrachten hebben kosten nog moeite gespaard om hun lokaal uit eigen zak een ‘facelift’ te geven. Op OS Balona hebben leerkrachten met eigen middelen hun lokaal gepimpt. Een van deze leerkrachten is Witney Berrenstein van leerjaar 4. Zij heeft in haar eentje de klas geverfd, behang geplaatst en het lokaal voorzien van gordijnen. “We krijgen die dingen niet van de overheid. Ik wilde niet in een kale klas zitten.” Ook vindt ze het niet leuk als de hele school dezelfde kleur heeft. Berrenstein zegt dat de school vaker sponsoring heeft gevraagd, maar die liet op zich wachten. “Ik vind het niet leuk om in een gore klas les te geven, het is wel prettiger in een fleurige. Elk jaar als ik de kleur kan veranderen doe ik dat.”

[quads id=1]

Even leek het erop alsof leerlingen ‘de mooiste’ schooldag konden vergeten. De bonden waaraan Wilgo Valies leiding geeft, hadden reeds het besluit genomen in actie te gaan. Een brief van de vicepresident aan de voorzitter heeft de donkere wolken boven de eerste dag echter vroegtijdig laten wegtrekken. Op de OS Mastklimmen was met uitzondering van twee ziekmeldingen van leerkrachten, het totale lerarenkorps aanwezig. Op deze en andere scholen hebben sommige ouders hun kinderen laat aangemeld. Volgens onderhoofd Ivy Utterberg zaten sommige van deze ouders in het binnenland.

[quads id=1]

OS Balona is het nieuwe schooljaar vlekkeloos gestart, zegt schoolhoofd Dulcine Belliot. “Alle leerkrachten zijn op het werk verschenen en ook voor de leerlingen geldt een goede opkomst.” Ook OS Balona had te kampen met late aanmelders. Belliot legt uit dat het heel vaak gebeurt dat leerkrachten hun eigen middelen inzetten. “Wij maken de lokalen kindvriendelijk, zodat het kind zich thuis voelt.”

Ook Roemijani Rawidjan-Kromojadi, hoofd van de Saronschool van de EBG is tevreden over het verloop van de eerste dag. In de vakantie zijn de dakgoten van de toiletgroepen gerenoveerd. Zij geeft aan dat leerkrachten op haar school vrij zijn om te investeren in hun lokaal. Waar de school een bijdrage kan leveren, gebeurt dat. De kantoorruimte ziet er ook goed uit. Zij heeft pas iemand betaald om deze een mooie groene kleur te geven.

Bron: DWT