Video – 52-jarige Arnold uit Suriname lijdt aan de zeldzame ziekte neurofibromatosis

woning Suriname

Suriname ~ Woonsituatie man met zeldzame ziekte verbeterd. Arnold Troenokarijo is blij met de verbeterde leefomstandigheden.

Arnold Troenokarijo kan zijn geluk niet op nu zijn woonruimte is gerenoveerd, ingericht en voorzien van elektriciteit en water. “Ik had geen bad en toilet. Het was net een varkenshok!”, zegt hij over de barak te Mariënburg Suriname waar hij eerder in verbleef.

De 52-jarige Troenokarijo lijdt aan de zeldzame ziekte neurofibromatosis, die zich uit in knobbels over zijn gehele lichaam. Hoewel de ziekte niet besmettelijk is, leidt Troenokarijo een teruggetrokken leven. “Beter alleen dan in slecht gezelschap”, is de veelzeggende tekst op een muur in zijn verblijfplaats.

woning Suriname
Arnold Troenokarijo is blij met de verbeterde leefomstandigheden. Foto: Jason Leysner

Troenokarijo heeft de knobbels sinds hij een kleine jongen is. Hij zat in de derde of vierde klas van de lagere school toen de juf hem naar huis stuurde. “Ze zei tegen me dat ik mazelen heb opgelopen, maar dat was het niet. De ziekte is nooit weggegaan en de laatste tien jaren verergerd.”

Mensen schrikken

Troenokarijo durft niet in een menigte te gaan, “want als mensen me plotseling zien, schrikken ze en dat maakt me heel droevig. Als ik naar de winkel ga, keer ik snel terug”. De man die ooit bouwvakker was, maar door zijn ziekte geen inkomen heeft, is sterk afhankelijk van de sociale maandelijkse bijstand van SRD 325.

Bijstand van SRD 325

Hij is erg blij dat zijn woonsituatie “heel erg” is verbeterd. “Ik leef met plezier in mijn huis. Het was niet mooi om te zien waarin ik woonde en daarom schieten woorden me tekort om de mensen te bedanken die hebben geholpen.”

John Kasdjo die door het Peace Corps is getraind, nam het initiatief om de slechte woonsituatie aan te pakken. De Paulus Kasim Samijo Stichting heeft de aanzet gegeven voor de renovatie.

Bekijk hier de fotopresentatie:

Bekijk hier ook de video:

Bekijk onderstaande video met meer informatie over de ziekte:

Deel het met een ieder voor extra informatie.

Let op onderstaande beelden kunnen een beetje emotioneel overkomen. Houdt u daar rekening mee.

Geschreven door: Gilliamo Orban
Foto’s van Ellen Teunissen