Kans op orkaan deze week in Europa. Waarschuwing voor extreem zware windstoten

orkaan Europa

Europa ~ Ten zuiden van Italië kan komende dagen een heuse orkaan ontstaan. Daarbij is kans op extreem zware windstoten en honderden millimeters regen in dat gedeelte van Europa.

[quads id=1]

Orkaan in Europa

Waar de storm precies heen trekt is nog onzeker. Sommige berekeningen laten de orkaan vol over Griekenland trekken, terwijl in andere weermodellen Sicilië de volle laag krijgt. Er is ook een mogelijkheid dat het helemaal niet tot orkaankracht komt en ‘slechts’ bij zware onweersbuien blijft.

[quads id=1]

Veel onweersbuien

Op dit moment zijn tussen Italië, Griekenland en Libië hevige onweersbuien actief. Volgens de huidige verwachting klonteren deze buien donderdag net voor de Libische kust samen tot een tropische depressie. Vrijdag of zaterdag kan dit systeem uitgroeien tot een orkaan. In het meest extreme scenario komen daarbij windstoten van ruim 200 km/uur voor. Dit zou overeenkomen met een orkaan van de 2de categorie, op een schaal van 5. Niet alleen de wind kan fel uithalen, ook is kans op veel regen. Lokaal kan in een dag tijd 400 mm vallen. Dat komt overeen met een halve Nederlandse jaarsom.
Medicane, een zeldzaam fenomeen

[quads id=1]

Middellandse zee

Een orkaan in de Middellandse Zee wordt een ‘medicane’ genoemd. Dit is een samenvoeging van de Engelse term voor orkaan, ‘Hurricane’ en ‘Mediterranean’, de Middellandse Zee dus. Als de wind daadwerkelijk orkaankracht bereikt kunnen we pas spreken van een medicane. Medicanes zijn vrij zeldzaam. De laatste orkaan boven de Middellandse Zee vond in november 2014 plaats. Toen werden Malta en het oosten van Sicilië getroffen door medicane Qendresa. Op Malta piekte de wind naar 154 km per uur.

orkaan Europa
Zo zag het weer in Italië eruit in 2015
Net geen orkaan

Vorig jaar was bijna sprake van een medicane. Storm Numa bereikte op 18 november 2017 windkracht 11, maar behaalde net geen orkaankracht. Diezelfde dag trok de storm over Griekenland, met veel schade tot gevolg.
Net als een gewone orkaan

weer Buitenland
Foto uit de telegraaf
Orkaan seizoen

[quads id=1]

Het ‘orkaanseizoen’ boven de Middellandse Zee in Europa loopt van september tot en met januari. Op dat moment is het zeewater het warmst. Wanneer koude lucht vanuit het verre noorden over het warme zeewater stroomt ontstaan zware onweersbuien. Wanneer de omstandigheden gunstig zijn kunnen deze onweersbuien samenklonteren, waardoor zich een orkaan kan vormen. Dit proces is precies hetzelfde als bij ‘gewone’ orkanen, die jaarlijks de Filipijnen, de Verenigde Staten en andere landen in de subtropen treffen.

In 2015 was er ook een heftig weer in Italy tijdens dit seizoen. Bekijk hier de video ervan:

Bron: Weeronline

Door: Yannick Damen