Kan iedereen de verhoogde ouderbijdrage betalen? Suriname

SRD Suriname

Suriname ~ Geen extra geld voor betaling ouderbijdrage. Ouders die niet in staat zijn de verhoogde ouderbijdrage van de bijzondere scholen te betalen, zouden door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) Suriname kunnen worden ondersteund.

[quads id=1]

Ouderbijdrage Suriname

Dat opperde Onderwijsminister Lilian Ferrier onlangs in een openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Daarna is hierover echter geen officiële bekendmaking verschenen.

SRD Suriname

[quads id=1]

Bij de ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hebben zich geen ouders aangemeld voor ondersteuning, zegt minister Cristien Polak. De Sozavo-minister stelt trouwens dat er voor de bedoelde ondersteuning geen middelen zijn begroot. Om te kunnen helpen zou er extra geld gezocht moeten worden.

Geen aanmeldingen

Zij stelt dat de meeste ouders het schoolgeld al hebben betaald. Dat blijkt uit gesprek met de Federatie van Instellingen voor Bijzonder Onderwijs in Suriname (Fibos). De afspraak tussen de aangesloten scholen en de ouders is dat de ouderbijdrage eventueel in termijnen mag worden betaald.

[quads id=1]

In termijnen

In het schooljaar 2011-2012 schafte de regering de ouderbijdrage af, omdat de overheid zou inkomen met subsidie. Deze subsidie werd echter laat en onvolledig uitbetaald, waardoor de scholen niet konden voldoen aan hun reguliere verplichtingen. Op verschillende momenten heeft Fibos aangekondigd dat zij de ouderbijdrage opnieuw zou invoeren.

Wederom ingevoerd

Telkens weer betaalde de overheid (een deel van) de subsidie te laat. Vanwege de onzekere situatie heeft Fibos besloten om voor het schooljaar 2018-2019 de ouderbijdrage opnieuw in rekening te brengen. Dit is twee maanden voor aanvang van het nieuw schooljaar bekendgemaakt.

De Fibos

[quads id=1]

De Fibos volhardt in haar besluit omdat de overheid niet in staat is gebleken de subsidie op tijd over te maken. Het standpunt is eerder dit jaar ingenomen door de besturen van de organisaties voor bijzonder onderwijs. De overheid betaalt de salarissen van de leerkrachten van de bijzondere scholen. Ook bouwt en repareert zij sinds kort lokalen en onderwijzerswoningen.

Geschreven door Naomi Hoever
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.