Video – Schokkende beelden: Jaguars in Suriname worden gedood voor Illegale handel

Suriname ~ Jaguars gestroopt voor traditionele Aziatische ‘medicijnen’. Stroperij en illegale handel bedreigen de jaguar in Suriname.

[quads id=1]

Jaguars in Suriname

Uit onderzoek dat we deden in het Zuid-Amerikaanse land, blijkt dat de katachtige er illegaal wordt gedood, verwerkt en wordt geëxporteerd om te worden gebruikt in traditionele Aziatische ‘medicijnen’.

Foto van worldanimalprotection.nl
Doden voor medicijnen

[quads id=1]

Het is voor het eerst dat een organisatie het proces achter de illegale jaguar handel weet bloot te leggen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat gedode jaguars worden gekookt totdat ze in een soort lijm of pasta veranderen. Dit proces kan tot een week lang duren. Het goedje wordt vervolgens op de zwarte markt verkocht.

Prestaties in bed

De ‘lijm’ wordt gebruikt als ‘medicijn’ – met het idee dat het artritis zou verlichten, prestaties in bed bevordert en ook om de algehele gezondheid te verbeteren. Nog altijd is er een markt voor; ondanks dat het bewezen ineffectief is. Ook de botten en tanden van het dier worden op verschillende manieren gebruikt, zo worden ze vaak verkocht als sieraad.

Schokkende beelden

[quads id=1]

We verzamelden talloze foto’s en video’s van de stroperij van en handel in de katachtige. Zo is er een foto van een levenloze jaguar die aan zijn poten is vastgebonden aan een houten paal. Een andere foto toont een lachend meisje dat naast een gedode jaguar poseert. Ook zijn er videobeelden waarop een dode jaguar is te zien die achterop een quad is vastgebonden.

Armoede in Suriname

Stroperij van jaguars is een lucratieve handel: Er heerst veel armoede in Suriname en een jaguar zou al gauw zo’n 20 gram goud waard zijn.

Lijdensweg voor jaguars

De stroperij betekent een lijdensweg voor de dieren, vertelt campagnemanager Karin Bilo: ‘Wilde jaguars worden opgejaagd en beschoten, waarbij ze lang niet altijd direct worden gedood, en vaak lang lijden. Daarnaast worden jonge jaguars uit het wild gehaald om als ‘huisdier’ te worden gehouden.

[quads id=1]

Lijdensweg voor de dieren

De dieren worden in kleine kooien gestopt en gevoerd met koeienmelk of suikerwater – tot ze veel te groot zijn geworden en de eigenaren niet meer weten wat ze ermee moeten.’ Volgens bronnen worden de dieren dan vaak gedood voor hun vlees, dat geconsumeerd wordt door de Chinese populatie in Suriname.

Bijna bedreigd

Wereldwijd leven er nog ongeveer zo’n 173.000 jaguars in het wild. De diersoort is volgens de IUCN ‘near threatened’, wat betekent dat de soort in de toekomst mogelijk zo wordt bedreigd dat het kan uitsterven. Vermoedelijk worden jaguars, net als andere grote katachtigen, gebruikt als alternatief voor tijgers voor de productie van traditionele Aziatische medicijnen – een zorgelijke trend die het aantal jaguars flink kan doen dalen.

[quads id=1]

Steeds meer incidenten

Steeds vaker zijn er incidenten tussen jaguars en mensen, grotendeels doordat de dieren aan terrein verliezen door goudwinning en houtkap. Ook worden jaguars aangevallen door mensen omdat ze op hun vee jagen. Door verlies aan leefgebied wordt het voor stropers steeds makkelijker om jaguars op te sporen.

Bewustzijn creëren

Stroperij van jaguars voor traditionele Aziatische ‘medicijnen’ is iets dat, tot nu toe, redelijk onder de radar is gebleven. Het is van groot belang om bewustzijn te creëren dat traditionele ‘medicijnen’, waarin jaguars zijn verwerkt, ineffectief zijn en het misbruiken van wilde dieren hiervoor onacceptabel is

 

Bekijk hier de foto’s. Let op beelden kunnen schokkend zijn:

Bekijk hier een video:

Eerdere berichten:

Video – Surinaamse jaguar erg gewild onder de Chinese gemeenschap

Bron: World Animal protection

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.