Waarom is drugsverdachte Radj Oedit nog niet terug in Suriname?

oedit Suriname

Suriname ~ NEDERLAND FRUSTREERT ONDERZOEK DRUGSVERDACHTE OEDIT. Het justitieel onderzoek tegen de voortvluchtige drugsverdachte Radj Oedit uit Suriname schijnt voorlopig op een dood spoor te zijn beland.

[quads id=1]

Oedit uit Suriname

De stilstand in het onderzoek komt voornamelijk omdat Nederland nog steeds geen invulling heeft gegeven aan een rechtshulpverzoek van Suriname om deze verdachte in Nederland op te sporen en aan te houden.

De ondernemer Oedit, verdachte in de zaak naar het vliegtuig dat op 13 maart met 488 kilo cocaïne aan boord op zijn rijstareaal in Saramacca werd onderschept, vluchtte enkele dagen daarna naar Nederland.

Twee buitenlanders

[quads id=1]

In deze zaak werden twee buitenlanders en vijf Surinamers aangehouden. Op vragen van journalisten tijdens een persconferentie zei justitieminister Stuart Getrouw dat hij hierover enige tijd geleden een rechtshulpverzoek naar zijn Nederlandse collega heeft gestuurd.

Geen afdoende reactie

Vanuit Den Haag is tot nu toe geen afdoende reactie gekomen. “Het onderzoek is in een bepaalde fase beland waarbij wij niet teveel kunnen uitwijden”, zegt Getrouw. De bewindsman zegt niet veel meer over deze zaak te kunnen melden, omdat de Nederlandse autoriteiten dit verzoek met het Openbaar Ministerie in Suriname en in het verlengde daarvan het Korps Politie Suriname dienen af te wikkelen.

oedit Suriname
Radj Oedit Foto van KPS
Ergernis

[quads id=1]

Waarnemend korpschef Roberto Prade constateert dat er steeds “stremmingen” zijn zodra Suriname rechtshulpverzoeken doet aan Nederland en de Verenigde Staten van Amerika. Hij ergert zich eraan dat deze twee landen steeds barrières opwerpen om te voldoen aan rechtshulpverzoeken van Suriname.

Allemaal excuses

Omgekeerd honoreert Suriname onverwijld dergelijke verzoeken uit deze landen, zegt de korpschef. “Wanneer er een verzoek wordt gedaan aan Suriname wordt er met de meeste voortvarendheid daaraan gewerkt. Maar als het omgekeerd gebeurt en Suriname een verzoek doet, krijg je allerlei excuses waarom het verzoek niet kan worden ingewilligd”, stelt de korpschef.

Eerdere berichten:

https://www.familienieuws.com/2018/03/26/2-verdachten-vrijgelaten-na-vondst-drugs-vliegtuig-saramacca-suriname/

https://www.familienieuws.com/2018/03/20/fotos-politie-suriname-bevestigt-verbranding-488-kilo-drugs-uit-vliegtuig/

Geschreven door  Ivan Cairo
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.