Meer over de moord in Suriname. ‘Nu heb ik geen moeder meer’

moord Suriname

Suriname – ‘Zeg me hoe ik dit moet verwerken’ “Nu heb ik geen moeder meer en mijn kinderen hebben geen oma meer. Zeg me hoe ik dit moet verwerken”, zegt de 23-jarige Ramon Akobe uit Suriname.

[quads id=1]

Moeder uit Suriname

Hij is de zoon van Margriet Akobe die maandag tijdens een schietincident is omgekomen, geëmotioneerd. De 53-jarige vrouw stond op het punt om naar het werk te gaan, toen ze door de hagel uit een jachtgeweer met ingekorte loop werd geraakt in het gezicht. Ze stierf ter plekke.

[quads id=1]

Verdachte aangehouden

De verdachte Sandele L. (21) is na het incident gevlucht, maar werd later door leden van het Regio Bijstand Team-Paramaribo aangehouden. Hij heeft tegenover de politie verklaard dat hij tot de daad is overgegaan, omdat een vriend van hem door enkele mannen werd afgetakeld. De verdachte heeft verklaard dat hij in de lucht heeft geschoten, omdat het niet zijn bedoeling was om mensen te raken. Er zijn bij het incident één dode en vijf gewonden gevallen.

moord Suriname
Foto uit DWT

[quads id=1]

De zoon van de overledene moest maandag na het incident hals over kop vanuit Matawai waar hij in de goudvelden werkt, naar de stad komen, toen zijn vrouw hem belde met de mededeling dat zijn moeder er niet meer is. “Efu mi ben kon miti a man san sutu mi ma kiri, mi ben kiri en tu. Now mi no abi ma moro,terwijl a man en ma e sidon rustig na oso.”

Het was omstreeks half twee gisteren toen de Ware Tijd de buurt aandeed. De omgeving is één en al rust. Niets doet vermoeden dat zich de dag ervoor een incident heeft voorgedaan. Maar de bedrukte sfeer die de krant thuis bij de overledene aantreft, is tekenend. Lisa Ngwete woont schuin aan de overkant waar het incident heeft plaatsgehad. “Ik was binnen toen ik die schoten hoorde. Toen ik naar buiten kwam, hoorde ik dat mijn buurvrouw door een ‘kogel’ is geraakt.”

[quads id=1]

De vrouw vertelt dat zij en Akobe net twee zussen waren. “Ik heb nog met haar gesproken voor ze naar het werk ging. A disi hebi.” Ze blijft even stil en slaakt een zucht. “Te nanga now a befi de ini mi skin. Mi no man sribi.” Ook voor Renouska die dichtbij woont, was het een afschuwelijk voorval. “Het is niet de eerste keer dat ik een schot heb gehoord, maar dit? Dit was echt anders.”

Zoon Ramon is duidelijk aangeslagen en loopt constant op en neer. Hij vraagt zich af wanneer er eindelijk eens een politiepost in de buurt geplaatst zal worden. “Wanneer er iets hier gebeurt, moeten we urenlang wachten op de politie van Santodorp.” Zijn vrouw heeft gezien toen haar schoonmoeder op de grond is neergezegen. “Mi bari krei echte.” Ze beweert dat ze de verdachte van de buurt kent.

De krant verneemt van haar dat een van de overige slachtoffers als gevolg van het gebeurde een miskraam heeft gehad. De slachtoffers zijn voor medische behandeling naar het ziekenhuis afgevoerd. Een negenjarige jongen kreeg een schotwond aan zijn hoofd, terwijl de overige slachtoffers schotverwondingen in de borststreek en ter hoogte van de schouders hebben opgelopen. Het is de krant niet gelukt om te achterhalen hoe deze personen er nu aan toe zijn.

[quads id=1]

Geschreven door Merredith Bruce

Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.